LifestyleShowbiz

Studija: Broj dronova ubrzano raste – a time i rizik

Broj dronova u svijetu ubrzano raste, a time i prema jednoj studiji, rizik od sudara, padova, terorizma i cyber napada.
Kako bi se obezbijedila sigurnost, potrebna je sistematska registracija ovih bespilotnih letjelica i dubinska obuka pilota, navodi se u studiji osiguravatelja Allianz Global Corporate & Specialty.

Piloti stoga trebaju osigurati naknadu štete do milion dolara (890.000 €), preporučuje istraživanje objavljeno u utorak. Prema studiji, 1,9 miliona bespilotnih letjelica zuji kroz vazduh u SAD samo za rekreativne svrhe, a do kraja godine više od 600.000 će ih biti dodatno za komercijalnu upotrebu.
Širom svijeta se očekuje do 2020. godine rast broja bespilotnih letjelica na 4,7 miliona.
Glavne opasnosti su sudari u zraku i gubitak kontrole zbog sistemske greške ili frekvencijske smetnje, navodi se u studiji industrijskih osiguravača.

Bliski susreti dronova već su se dogodili u Kini, Dubaiju i Velikoj Britaniji. Ako dron padne na poslovnom ili teretnom letu, pilot mora brzo da osigura ukupno više od pet miliona dolara (4.45 miliona eura) za naknadu štete.
Čak i manji dronovi mogu uzrokovati štetu u iznosu od deset miliona dolara (8,9 miliona eura) ako se ošteti motor aviona.

Povećanje rizika predstavljaju, prema studiji, mogući teroristički napadi, a rizici su i u okruženju velikih događaja ili nuklearnih elektrana. Također kontrolu nad dronom mogu preuzeti hakeri tokom leta. U mnogim zemljama nema uopće ili ima malo standarda za obuku pilota dronova ili za njihovo održavanje, kritikuju autori studije. Također, ne postoje registri u mnogim mjestima.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close