Kolumne

Strašnija od prijedloga Ćosović-Hajdarević za kažnjavanje antifašista je samo šutnja SDA

A. Čorbo-Zećo


Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini KS-a zatražila je da odgovorni za očuvanje javnog reda i mira na osnovu slika identifikuju i kazne sve osobe koje su se prije dva dana okupile u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga!

Navikli smo na ispade zastupnice Ćosović Hajdarević, a koja je ovoga puta pitala ko će snositi odgovornost ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i ako bude povećan broj zaraženih koronavirusom.

Zabrinjava, pak, šutnja njene partije SDA. Nije se ogradila od ovakvih navoda njihove zastupnice u kojoj se traži kažnjavanje antifašista. U samom prijedlogu je dosta licemjerstva, ovakvih inicijativa nije bilo za poznati klaster u Konjicu, za manifestaciju dodjele Povelje Kantona Sarajevo…

I tako dok cijeli svijet pozdravlja dostojanstveni otpor Sarajeva koji je pružio revizionizmu i slavljenju ustaštava i zločinačke NHD, SDA je na drugom kraju, sama.

Antifašisti su, pa na kraju i ugrožavajući svoje zdravlje, krenuli iz sarajevskog naselja Marijin-Dvor, pored zgrade Filozofskog fakulteta, na mjestu na kojem je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. godine objesila 55 antifašista. Nije ovo bila samo šetnja do Vječne vatre, ovo je bila šetnja ka budućnosti.

Možda upravo u tome leži šutnja SDA na izrečeno od strane njihove zastupnice koja je i ranije odražavala javno najradikalnije stavove duboko ukorijenjene u pojedine članove SDA.

Sjećajući se onoga što se desilo u prošlosti i odajući poštu žrtvama okupljeni su poručili kakvu budućnost želimo graditi. Čulo se ono što odavno svi znamo, ali nažalost u praksi je drugačije – neka vjera radi svoje, dižemo glas protiv onih koji su izmanipulirali vjeru i koji zapravo preko te mise žele unijeti nemir u BiH.

Ko to nije prepoznao u problemu je, ali i je u strahu, da će u budućnosti pokušati isto samo u drugoj vjeri.

I dok je Bakir Izetbegović govorio da Katolička crkva ne smije dozvoliti da ih manipulira politika, pogotovo od politike koja je zločinačka, spontano okupljanje građana na djelu je pokazalo i poslalo sliku u svijet da novi fašizam nikad ne može ovdje zaživjeti.

Narod nema saopćenja, kako se godinama stranke igraju, ali ima snagu, svjesnost da je odgovornost na njima da se antifašistička poruka pošalje u svijet. To su ljudi i uradili i osvjetlali obraz grada heroja. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close