Strašna istina o namirnicama koje često konzumiramo

Svi već donekle znamo da hrana koju danas jedemo i nije baš najzdravija. Unatoč tomu, kada se pojave informacije o stvarnim sastojcima namirnica koje često konzumiramo, ostajemo šokirani. Portal Buzzfeed ‘raskrinkao’ je neke od namirnica

1. Popularni ‘prirodni’ sokovi daleko su od prirode. Sve njih proizvođači dorađuju umjetnim supstancama da bi svako pakovanje soka imalo isti okus.

2. Na prvi pogled čini se da su vegetarijanski burgeri zdravi, ali samo dok ne čujete kako se prave. Sastojci upitne kvalitete stavljaju se u velike plastične kante, a potom se miješaju na isti način kao i hrana za stoku.

3. Većina komercijalnoga mlijeka napravljena je kombinovanjem, grijanjem, homogeniziranjem i prepakiranjem mlijeka stotina krava. Prizor dok mlijeko prolazi kroz centrifugu kako bi se stvorilo više i manje masno mlijeko nije nimalo privlačan.

4. Proizvođači maraskino višanja izbjeljuju voće varikinom i drugim kemikalijama, a potom ih namaču u bačvama s kukuruznim sirupom i umjetnim bojama. Na koncu ostane više hemije nego prirode.

5. Mnoga gotova jela iz konzerva sadrže MSG, odnosno monosodium glutamat, čak i kad to ne piše na konzervi. Riječ je o ‘poboljšivaču’ okusa koji opasno šteti mozgu, narušava rad hormona i izaziva mnoge bolesti.

6. Mnoga skupa maslinova ulja (uključujući djevičanska) zapravo sadrže jeftinija ulja sjemenki i orašastih plodova – i to u znatno većoj mjeri nego što sadrže maslinovo ulje.

7. Crveni i ružičasti proizvodi poput kečapa ili pudinga od jagode uglavnom su obojani posebnim ekstraktima koji su zapravo zgnječena tijela insekata.

8. Mlijeko za kavu napravljeno je od kukuruznog sirupa i transmasti koje su umjetno stvorene i iznimno su štetne za ljudski organizam.

9. Prije nego što dođe na vaš stol fabrički proizvedena slanina prolazi kroz proces prerade koji ljudi slabijeg želuca ne mogu gledati, a za kraj se slanina kratkotrajno dimi, i to ‘tekućim’ dimom koji obiluje raznim nezdravim kemijskim supstancama.

10. Gotovi ribani sir prepun je celuloze jer ga ona čuva od lijepljenja. Ako imate problema s probavom, to bi moglo biti to.

Tekst je preuzet sa T portala

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close