BiHPolitika

Stranački uhljebi pojedu milione, a ne znaju opisati svoj jedan radni dan

U Bosni i Hercegovini postoje agencije koje “pojedu” milione maraka godišnje za koje javnost skoro da nikad nije čula, a kamoli da zna čime se bave i šta rade?!Sagovornici „EuroBlica“ navode da je jedna od takvih Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH čije je sjedište u Istočnom Sarajevu, piše Blic.

Kažu da imaju budžet od 640.000 KM i da zapošljavaju 13 osoba na čije plate i naknade iz budžeta ode oko 400.000 KM.Pored ove agencije tu su i Agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost BiH, Agencija za strane investicije, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenje, Agencija za rad i zapošljavanje, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i mnoge druge.

Zanimljivo je i da u Komisiji za koncesije čelnici nisu znali da opišu svoj radni dan, kad je to od njih zatražio poslanik SDP u PD BiH, Saša Magazinović.Ovo ne treba da čudi, jer bi sličan odgovor dobili i iz drugih institucija, što nam potvrđuju i parlamentarci koji, također, ne znaju čime se bave iako bi oni trebalo da budu njihov „nadzorni organ“.Poslanica SNSD u PD BiH, Milica Marković, kaže da mnoge agencije postoje na papiru, ali tvrdi da nikada poslanici nisu raspravljali o efikasnosti njihovog rada.

– Ima još takvih agencija i direkcija, ali vlastima u BiH ne pada napamet da revidiraju postojanje takvih agencija gdje se uludo troše pare. Umjesto da to rade, podržavaju formiranje novih agencija vjerovatno jer su u postojećim popunjena radna mjesta – navodi ona.

Projekt menadžer u CCI, Adis Arapović, podsjeća da na nivou BiH ima preko 70 pojedinačnih agencija koje koštaju stotine miliona maraka.– Nemamo pouzdane informacije šta te agencije isporučuju kao rezultat na godišnjem nivou, pored toga što zapošljavaju određen broj ljudi i što to građane veoma košta. Pitanje je i šta dobijamo od njih, osim što se skrivaju institucije od očiju javnosti, pa i od poslanika koji bi im trebalo da budu neka vrsta nadzornog organa – navodi Arapović.

Politička korupcija

Projekt menadžer CCI, Adis Arapović, navodi i da u BiH postoje snažne institucije ili vladavina zakona ne bi moglo biti ni viška institucija, ljudi, ali i „prljavog“ novca.– Stranke umjesto institucija odlučuju gdje će ko biti zaposlen, imenovan i kako će se novac trošiti. Ne odlučuje zakon, nego pojedinci iz političkih partija – navodi on i dodaje da, upravo mnoge agencije postoje kako bi bile baze za stranačko zapošljavanje i političku korupciju.

(TIP/Izvor: Blic/Foto: Ilustracija)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close