PolitikaRegion

Strana ulaganja u regionu: Ko je lider a gdje je BiH

Direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine u BiH iznose 668,6 miliona KM (oko 342 miliona eura), što je više za 0,1 posto u odnosu na isti period 2017. godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH.

Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Prema analizi poslovnog portala BiznisInfo, to je ubjedljivo najmanje od susjednih zemalja.

Crna Gora, koja ima tek oko 630.000 stanovnika, imala je skoro duplo više investicija. Daleko ispred nas je i Hrvatska a lider je Srbija.

Do novembra 2018. godine priliv bruto direktnih stranih investicija u Crnu Goru bio je oko 638 miliona eura, što je 140 miliona više u odnosu na isti period godinu ranije, kazao je nedavno direktor Agencije za promociju stranih direktnih investicija Miloš Jovanović.

– U Crnoj Gori najveći investitori su u sektoru bankarstva, telekomunikacija, turizma, posebno na jugu gdje se realizuju veliki kapitalni projekti, čija je vrijednost blizu 2 i po milijarde eura – rekao je Jovanović.

Spomenuo je Porto Montenegro u koji je uloženo blizu 500 miliona eura, Porto Novi u koji je uloženo 350 ali je predviđeno 700 miliona eura, Luštica bej za koji je predviđeno da ukupna investicija bude preko milijardu eura – naveo je Jovanović.

Nivo stranih direktnih investicija u Srbiji će u 2018. dostići tri milijarde eura, izjavio je prije nekoliko dana direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Kao dva najveća ekonomska uspjeha u 2018. on smatra dolazak kineskog Ziđina u RTB Bor i francuskog Vansija, koncesionara za aerodrom “Nikola Tesla”.

Direktna strana ulaganja u Hrvatsku u 2018, prema procjenama, iznosila su oko 2 milijarde eura. Ove godine se očekuje još veći priliv.

– U 2019. očekujemo novi investicijski val od više od 2 milijarde eura ulaganja, osobito u turizam, elektroindustriju, informacijske i komunikacijske tehnologije, proizvodnju i promet – rekao je nedavno premijer Andrej Plenković.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close