Štokholmski sindrom u Esada Bajtala

Na medijskoj sceni je dosta “anonimnih” izvora koji slobodno fabrikuju “istine”, a da se javnost, vjerovatno i ne upita za vjerodostojnost istih. Obično se radi o konformističkoj interpretaciji sa osmišljenom svrhom i zadatim ciljem. Jednu takvu “stručnu” pisaniju donosimo ovaj puta, zajedno sa izvornim tekstom – povodom za istu.

1. Štokholmski sindrom u Esada Bajtala: “Nismo trebali tražiti istinu o Srebrenici, presuda o genocidu je ujedinila politike u RS-u”

2. Bajtal: Dodik je jedini dobitnik u situaciji koja je proizašla odlukom Ustavnog suda BiH

___________

Štokholmski sindrom u Esada Bajtala: “Nismo trebali tražiti istinu o Srebrenici, presuda o genocidu je ujedinila politike u RS-u”

Bajtal još u kosi nisi miris zapaljenog Predsjedništva BiH. Upravo je tih februarskih dana 2014. godine postao zvijezda antidržavnih sila jer je podržavao antidemokratiju oličenu u Molotovljevim koktelima i sablasnim plenumima. Bitan je momenat kada je Bajtal porinuo u medijske vode u koje su ga gurnuli Ervin Mušanović, DF novinar koji je na posudbi u Klixu, i njemu slični.

Nakon dana paljevina, opet antidržavna filozofija Easada Bajtala. Sada on šalje poruku da je negativno što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku o neustavnosti Dana RS-a. Dok čitav patriotski blok, čak i predstavnici međunarodne zajendice, podržavaju apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je sjedio u zgradi čije paljenje svojevremeno nije ni pomislio da osudi Bajtal, “istaknuti sociolog, filozof i psiholog” u tome vidi nekakvu dobit za Milorada pa izjavljuje da “Dodik je jedini dobitnik u situaciji koja je proizašla odlukom Ustavnog suda BiH” (ovaj naslov u kojem stoji “jedini” ne odgovara sadržaju intervjua jer u njemu je Bajtal rekao da će se i Dodik i Savez za promjene okoristiti sudskom odlukom). Bajtalov kukavičluk transpondiran u ratne uslove bi bio: nećemo braniti Bihać od napada jer će se tako među četničkim jedinicama stvoriti solidarnost i dat ćemo im alibij da pucaju na nas. Bez imalo pretjerivanja Bajtalova filozofija bi se mogla preslikati i na borbu za istinu o 8372 žrtve pa bi smo dobili: nismo trebali tražiti istinu o Srebrenici, presuda o genocidu je ujedinila politike u RS-u. Po Bajtalovoj logici, koju prenosi studentima, trebamo odustati od svih tužbi za zločine i diskriminaciju jer ćemo, našeg li bezobrazluka, ojačati politike manjeg bh. entiteta.

Koliko je Bajtalovo zanje plasirano u medijima i studentima nenaučno i neispravno, pokazuje i njegova konstatacija da je “u političkoj atmosferi u kojoj je predsjednik RS Milorad Dodik pod pritiskom entitetske opozicije koja želi konačno da riješi stvari oko tamošnjih nepravilnosti poput pljački i pronevjera, upravo Dodik jedini dobitnik. Tako će skrenuti pažnju bosanskohercegovačke, a posebno javnosti iz RS sa sebe”. Bajtal ne zna da će za eventualne nepravilnosti, kojim ga tereti opozicija, Dodiku suditi pravosuđe, a ne javnost. Jednostavnije kazano – Bajtal tvrdi da će pravosudni procesi protiv Dodika biti manje efikasni ako je javnost zaokupljena nekim drugim dešavanjima. Esade, a da sudove i tužilaštva pozatvaramo tokom Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj? Neće ovo diskvalifikovati Bajtala kao relevantnog sagovornika, i dalje će ga Er. M. svako malo konsultovati i njegove nelogičnosti stavljati u naslove.

Profesor zanemaruje istinu da je je Izetbegović apelaciju podnio početkom 2013., skoro pa prije tri godine. Tako da su neutemljene insinuacije da je apelant htio pomoći Dodiku dajući mu političku snagu u RS-u. Izetbegović je 2013. znao da će dodik 2014. pobijediti u RS-u?

Vratimo se Bihaću i Srebrenici. “Istaknuti” je slabić koji se ne može oduprijeti Dodikovom fašizmu, nema snage, načina, pa krivca vidi u onima koji to mogu i znaju. Sablasno. Ne treba biti istaknuti psiholog pa zaključiti da je Bajtal fasovao klasični štokholmski sindrom.

Bošnjaci agency

Vezani tekst:

Bajtal: Dodik je jedini dobitnik u situaciji koja je proizašla odlukom Ustavnog suda BiH

Piše: Er. M. – Klix.ba

 

Istaknuti filozof, sociolog i psiholog Esad Bajtal kazao je za Klix.ba kako odluka Ustavnog suda BiH da Dan RS nije u skladu s Ustavom BiH najviše odgovara predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku, ali i Savezu za promjene i to da pokaže “oblik solidarnosti i ortodoksnosti i tako dokaže da nisu izdajice”.

Bajtal je kazao kako ga nije iznenadila odluka Ustavnog suda BiH isto onako kako ga nije iznenadila ni reakcija vlasti u entitetu RS.

“Obje odluke izazivaju nesporazum odnosno stvaraju klimu mogućnosti uzajamnog upiranja prstom i jedne i druge strane. Time obje strane olakšavaju sebi opstanak na političkoj sceni. To je ono što je vidljivo okom, što je objektivno i realno”, rekao je na početku razgovora Bajtal.

On je kazao da je druga stvar kako stvari u ovom slučaju stoje sudski s obzirom na to da bi odluke Ustavnog suda BiH trebalo poštovati.

“Tako kažu međunarodni zakoni i tako kaže i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) za BiH”, dodao je Bajtal.

Bajtal smatra da u političkoj atmosferi u kojoj je predsjednik RS Milorad Dodik pod pritiskom entitetske opozicije koja želi konačno da riješi stvari oko tamošnjih nepravilnosti poput pljački i pronevjera, upravo Dodik jedini dobitnik.

“Pod svim tim pritiskom on je jedini dobitnik u situaciji koja je proizašla odlukom Ustavnog suda BiH. Tako će skrenuti pažnju bosanskohercegovačke, a posebno javnosti iz RS sa sebe. Naravno da će iz tih razloga insistirati na neprovođenju i da će sve učiniti da izbjegne provođenje, odnosno da se opire odluci”, kazao je Bajtal.

Ističe da će najvjerovatnije konačnu odluku morati donijeti međunarodna zajednica, te da od ovakve presude Ustavnog suda BiH kojoj će se vlasti u RS opirati niko u BiH neće imati koristi.

“Sad smo ponovo u prilici da gledamo iste one stvari kakve smo toliko puta imali priliku vidjeti na bh. političkoj sceni od završetka rata. Uvijek kada se na političkoj sceni javi galama i buka nešto se iza te scene dogodi na račun i preko leđa građana BiH. Građani će dakle ponovo biti gubitnici, a u kojoj sferi to ne možemo još uvijek znati. Činjenica je da se voda ponovo zamutila i u njoj će moći da lovi samo onaj ko je spreman za tu vrstu lova”, kazao je Bajtal.

Dodaje da ne može pretpostavljati kako će reagovati međunarodna zajednica, ali da je na međunarodnim institucijama, koje su viša sila i koje su u BiH predstavljene preko OHR-a, da provodu odluku Ustavnog suda BiH.

“Pošto je OHR u BiH neka vrsta mentora i supervizora to će biti obaveza ove institucije. Šta će oni uraditi teško je spekulirati. Nadam se da će biti dosljedni svoje obaveze zbog koje su ovdje i za koju su dobro plaćeni. Druga opcija je da opet pod nekom izlikom popuste i dopuste da se stvar u nedogled prolongira”, smatra Bajtal.

Savez za promjene koji zajedno sa SDA, HDZ BiH i DF-om čini parlamentarnu većinu na nivou BiH oglasio se isto u povodu odluke Ustavnog suda BiH koju smatraju neosnovanom.

Na pitanje da li bi oprečan stav SDA i Saveza za promjene mogao utjecati na državnu koaliciju Bajtal odgovara da Savez za promjene igra igru na državnom nivou koja je rezultat jedne logike.

“Sasvim drugi okvir stvari je njihov odnos prema entitetu iz kojeg dolaze. Sada dok su u klinču s Dodikovim snagama i dok su pod pritiskom optužbe da su izdajnici i plaćenici i njima dobro dođe ovakva odluka pa da mogu ustati i prikloniti se sudu i logici tamošnjih stranaka. Dobro im dođe da pokažu oblik solidarnosti i ortodoksnosti, te da tako dokažu da nisu izdajice”, zaključio je Bajtal.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close