-TopSLIDEKolumne

Što neće SDP hoće Valter iz Jelaha, zašto se moraju pomiriti Mijatovićeva i Bećirovićeva BiH

Piše: Ernad Metaj


Drugovi iz SDP –a ovih dana aktivno rade na strateškom planiranju kako bi spremni dočekali izbore, ali stanje u bazi sugeriše da planove treba pratiti i unutrašnje čišćenje bez kojeg bi sve moglo ostati samo slovo na papiru. Dok vrh SDP-a šeta po BiH u Tešnju SDP napušta Edin Hasaničević koji je bio kandidat za načelnika općine. Hasaničević nije pobjedio jer to nisu željeli ni pojedinci iz tešanjskog SDP, a posebno predsjednik Senad Subašić. Njegova ostavka se ovih dana sve glasnije traži jer je Hasaničević zajedno sa Nerminom Deljkićem iz malog Jelaha poveo velike bitke u kojima su pokazali da se može pobijediti SDA oko koje su okupljeni svi značajniji privrednici Tešnja.Paralelno s tim danas je potpredsjednik SDP –a Vojin Mijatović javno naglasio potrebu da ova stranka povede građanske proteste. Prema njegovom mišljenju stanje u BiH se ne može drugačije promijeniti.

Problem je što Mijatović zagovara zajedničku akciju u oba entiteta, ali u njegovom SDP-u čini se postoje dvije BiH, Mijatovićeva i Bećirovićeva. Nisu iste jer ova druga naginje udesno i bazira se isključivo na bošnjačke glasove. Osim Mijatovića već mjesecima niko iz SDP –a ne priča o trećem bloku u RS-u čiji predvodnik bi trebao i morao biti SDP. Gledano sa strane reklo bi se da rukovodstvo iz Sarajeva s Nikšićem na čelu Mijatoviću i ljudima u RS radi isto što je Lagmdžija radio pokojnom Slobodanu Popoviću nakon kojeg je SDP u Banjaluci potonuo. Nemaju drugovi vremena, jer predstavnici okoštalih struktura u strateškom planiranju žele samo pozicionirati sebe. Mandat je sladak i kada ste u opziciji. Iz te perspektive jasna je i frustracija koju pojedinci sve češće ispoljavaju prema Željku Komšiću umjesto prema SDA čime nemogućim čine bilo kakav pomak ka stvaranju jakog lijevog bloka.

Umjesto proaktivnim mjerama u SDP-u se idalje isključivo protiv vlasti bore parolama i facebook statusima. Mladost iz Jelaha je zbog toga problem, oni su pokazali da se protestima mogu mijenjati stvari. Suprostavili su se tajkunima koji su svoj glas za akcize prodali za izmještanje trase autoputa za koju bi danas htjeli asfaltnu bazu pored rijeke. Lagali su da bi bila udaljena 850 metara umjesto 150, ali su neki novi klinci u SDP-u stali na put. Pokvarili su i dilove u poslovima u koji je u mnogome ovisi od volje lokalnih moćnika iz SDA. Njima su osim asfaltne baze cilj bile i četiri minihidroelektrane. Ono što nije mogao kroz SDP Nermin Deljkić je ostvario kroz neformalnu grupu Valter brani Usoru.

  Koči se i implementacija izbornih rezultata u MZ Jelah gdje je ova stranka zahvaljujući Deljkiću odnijela potpunu pobjedu. U SDP –ov bastion sada bi SDA da uvede povjereništvo.

Jelah jeste mali, ali uveliko oslikava stanje u SDP-u. Rukovodstvo partije okreće glavu od hrabrih i poštenih momaka koji su u kampanju išli sa sloganom „nepotkupljiv“. Žalosno je da se javno prizna kako vrh stranke neće podržati Deljku koji pored toga i krađe glasova opet bude među najboljima. S vrha SDP – a Deljkić i njemu slični nemaju podršku, rukovodstvu su se osladili besplatni ručkovi sa biznismenima zbog kojih su pojedinci često viđeni gosti u Tešnju. A tamo gdje se vrti najveći dio BDP-a u BiH građani nemaju kino, nemaju klizalište, a nemaju ni dovoljno vode. Milioni ipak nisu za sirotinju.

Za promjenu unutar samog SDP-a potrebni su momci iz Jelaha, potebne su stotine njih. Tada bi ideje koje zastupa Vojin Mijatović dobile smisao i snagu, ovako SDP će nastaviti tavoriti u blatu koje su mu zakuhali pojedinci, jer njih građani nikada nisu ni interesovali. Da jesu članstvo bi izbrojalo sve lokalne zajednice u kojima je SDP ušao u koaliciju sa SDA zbog koje ni danas ne mogu jače iskoračiti ka uspostavi prave građanske, probosanske priče. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close