-TopSLIDELifestyleZdravlje

Stiže alternativa injekciji – vakcina u obliku spreja za nos

Potencijalna vakcina koristi oslabljeni virus gripe za prenos genetskih informacija o delu koronavirusa.

KineskiI proizvođač vakcina “Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise” planira da sledećeg meseca započne veliko ispitivanje kandidata za vakcinu protiv kovida 19 u obliku spreja za nos, stoji u zapisniku o registraciji kliničkog ispitivanja.Ova kompanija namerava da angažuje 40.000 odraslih ispitanika za treću fazu kliničkog ispitivanja, stoji u podacima objavljenim u kineskom registru kliničkih ispitivanja u sredu. Odraslim osobama bi se u razmaku od dve nedelje dale dve doze potencijalne vakcine “Beijing Wantai” ili placebo.

Zvanična potvrda EMA o trećoj dozi tek početkom oktobra?

U registru nije objavljeno u koliko će zemalja kompanija da vodi ispitivanje, međutim navodi se da je etički komitet na Filipinima odobrilo studiju, otklanjajući prepreke za potencijalno sprovođenje ispitivanja u toj zemlji.

Treća faza ispitivanja?

Predstavnik “Beijing Wantaija” rekao je da evidencija o registraciji ne znači da je kompanija formalno započela treću fazu kliničkog ispitivanja. On je samo naveo da čeka dokumenta od vlasti, ali nije naveo iz kojih zemalja.

Vakcina u spreju, kao alternativa uobičajenoj injekciji u ruku, može da izazove specifične imune reakcije u disajnim putevima, oponašajući prirodnu infekciju respiratornim virusom.

Potencijalna vakcina koristi oslabljeni virus gripe za prenos genetskih informacija o delu koronavirusa.

(b92)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close