PolitikaSvijet

Stiglitz: Ne vidim Trumpa kao globalnog diktatora

Ekonomista nobelovac Joseph Stiglitz slaže se sa mišljenjem šefice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde da novi američki predsjednik Donald Trump nema koherentan plan.

– To je vjerovatno istina. Nije jasno da li ima koherentan plan. Svakako nema koherentan ekonomski okvir. Ali mislim da je dovoljno da zna u kojem pravcu želi da ide. Možemo zamisliti njegova razmišljanja i pitanja koja će vjerojatno nametnuti. Ono što ne znamo je koliko će ga Kongres ograničiti. Možemo zamisliti šta on želi, ali ne i ono što on zaista može implementirati, istakao je Stiglitz u intervjuu za bečki Standard.

Stiglitz očekuje da će Trump na međunarodnom planu pokušati vratiti vrijeme kada su Sjedinjene Države dominirale u svijetu i sve diktirale.
Ipak, ne vidi Trumpa kao globalnog diktatora.

– Njegovo lično mišljenje je da će ponovo učiniti Ameriku velikom. Ali Kina je veća ekonomija, Amerika nema najveće rezerve u svijetu. Ne postoji ništa što može da uradi kao predsjednik da to promijeni. Realnost je drugačija od njegovih pretpostavki. U tome leži velika opasnost: njegov pogled na svijet je potpuno pogrešan, kazao je Stiglitz.

Ekonomista dodaje da su elementi njegovog pogleda na svijet slični onima koji prevladavaju u poslovnom svijetu: manji porezi obezbjeđuju veći rast. Manja regulacija takođe dovodi do rasta.
– Ali, malo je razloga da se vjeruje da je to slučaj dugoročno. Postoje slučajevi gdje možete momentalno aktivirati rast. Deregulacija banaka mogla bi dovesti do nove finansijske krize, upozorava Stiglitz.

Prema njegovom mišljenju Trump će vjerovatno raditi stvari kako bi postigao taj kratkoročni efekat. Ali, dodaje kako treba sačekati i vidjeti da li će on zaista i provoditi ono što je najavljivao.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close