Štete od poplava u BiH 3,95 milijardi KM, sredstva donatora idu za dvije namjene

Pod predsjedavanjem Evropske unije, Republike Francuske i Republike Slovenije sutra će u Parizu biti održan pripremni sastanak, uoči donatoske konferencije koja je za 16. jula planirana u Bruxellesu, a na kojem će zemljama potencijalnim donatorima biti predstavljene štete nastale u majskim poplavama u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) David Brozina, zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH.
“Delegacije BiH i Republike Srbije predstavit će procijenjene štete delegacijama donatorskih država kojim će odgovarati na sva pitanja i ono što ih interesira. Pripremni sastanak u Parizu koristit će se da se naprave planovi za moguću rekonstrukciju i prevenciju. Naime, na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu 16. jula neće biti mogućnosti za postavljanje pitanja. Tada će, na donatorskoj konferenciji, svaka od država imati samo po dvije minute da kaže koliko će i za koje namjene izdvojiti sredstava”, naveo je Brozina.
Kako je potvrđeno za AA u Bruxellesu će donatorska konferencija biti usmjerena u osiguravanje sredstava donacija za dvije namjene: rekonstrukciju i obnovu i pripremnim mjerama za prevenciju sličnih situacija.
Na pripremnom sastanak sutra u Parizu pozvani su svi oni koji će učestvovati na donatorskoj konferenciji, u Bruxellesu, 16. jula. Pripremni sastanak u Parizu održava se na razini visokih zvaničnika, a očekuje se da mu prisustvuje veliki broj ambasadora akreditiranih država u Francuskoj koje će učestvovati na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu.
Iz Bosne i Hercegovine na sastanku se očekuje učešće predstavnika iz Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i bosanskohercegovačkih entiteta FBiH i RS, s obzirom da će oni biti implementatori donatorskih sredstava.
Prema podacima, procijenjena šteta u Bosni i Hercegovini u majskim poplavama iznosi 3,95 milijardi maraka.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close