-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Stav Venecijanske komisije kao vodilja u pregovorima: Nema etničkih prefiksa ni etničkih izbornih jedinica

Uoči ključnih pregovora za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji počinju sutra u Sarajevu, a potom sele u Neum, važno je podsjetiti na stav Venecijanske komisije s jedne od posljednjih rundi pregovora.

Venecijanska komisija kao savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima aktivno učestvuje i u raspetljavanju bosanskohercegovačkog političkog čvora. Kako Klix.ba saznaje, prilikom posljednje runde pregovora u Sarajevu od članova Venecijanske komisije mogli su se čuti konkretni stavovi o ključnim pitanjima.

Tako su naglasili da članovi Predsjedništva BiH ne mogu biti etnički definisani, ali i da nema grupiranja općina u izborne jedinice po etničkom kriteriju, s obzirom na to da su to između ostalog bile ideje koje su stavljane na sto kao opcija.

Nakon takvog stava koji je izrekla Simona Granata-Menghini, sekretarka Venecijanske komisije, američki diplomata Matthew Palmer je predložio brisanje etničkih predznaka u izboru članova Predsjedništva BiH. Očekivano, takav prijedlog je odbio Dragan Čović, čelnik HDZ-a, poručivši da Hrvati ne mogu pristati na takav prijedlog.

Simona Granata-Menghini, sekretarka Venecijanske komisije
Simona Granata-Menghini, sekretarka Venecijanske komisije

Potom je uslijedio prijedlog HDZ-a da se uvede definicija kako je naprimjer član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ujedno i predstavnik Ostalih (onih koji se ne izjašnjavaju kao jedan od konstitutivnih naroda) te tako i za ostale članove, što je suštinski mimo stava Venecijanske komisije.

Naime, problem u vezi s HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona je što takva ideja ne može provesti presudu Evropskog suda iz Strazbura u slučaju “Svetozar Pudarić”. Naime, Pudarić je na sudu dobio tužbu jer se kao Srbin iz FBiH ne može kandidirati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Prijedlog HDZ-a podrazumijeva da jedan član predstavlja Hrvate i Ostale, da drugi iz FBiH predstavlja Bošnjake i Ostale te da član iz RS-a predstavlja Srbe i Ostale. Postavlja se pitanje ko će onda predstavljati Srbe iz FBiH ili Bošnjake i Hrvate u RS-u.

Na taj način, brisanje etničkih prefiksa se nameće kao najjednostavnije rješenje.

Suštinski, stav Venecijanske komisije istaknut u Sarajevu zasniva se na tome da Federacija BiH mora biti jedna izborna jedinica te da se ne mogu ocrtavati linije novih izbornih jedinica po etničkom principu. Ipak, u politici je sve moguće pa ostaje da se vidi da li će Venecijanska komisija ostati pri svojim stavovima.

Shodno takvom stajalištu, bit će interesantno pratiti tok pregovora u Neumu, gdje je planirano da politički predstavnici nekoliko dana zasjedaju u pokušaju iznalaska rješenja.

Klix

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close