STAV broj 33: Ekskluzivno – Rezultati popisa stanovništva u BiH

Novi broj sedmičnog magazina STAV od četvrtka možete naći na kioscima u Sarajevu, a od petka širom BiH.

U uvodnoj riječi glavni urednik Stava Filip Mursel Begović piše o tome kako srpski lobisti promoviraju BiH te političkom i diplomatskom fijasku koji je RS koštao više od 20 miliona maraka.

Urednik Mahir Sokolija u analizi broja pod naslovom „Bošnjaka je više od pedeset posto“ piše o rezultatima Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine. Rezultati potvrđuju potpuno narušenu etničku strukturu Bosne i Hercegovine koja se ogleda u znatno smanjenom ukupnom broju stanovnika, poraz ideje bosanstva i gotovo potpuni nestanak Hrvata u Republici Srpskoj i Srba u Federaciji BiH.

Urednica Nihada Hasić izvještava o dogovoru predsjednika SDA-a i SBB-a na svim nivoima vlasti u BiH. Plan novih partnera jeste rekonstrukcija Vijeća ministara i kantonalnih vlada do kraja novembra.

“Neuspjeli pokušaji otpočinjanja građanskog rata“ naslov je teksta u kojem stalni saradnik Stava Bojan Budimac objašnjava kako se “velika koalicija“ u Turskoj između vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i Republikanske narodne partije (CHP) neće oformiti i kako Radnička partija Kurdistana (PKK) radi svom snagom na raspirivanju građanskog rata.

Novinarka Saida Mustajbegović u ovom broju STAV-a piše o tzv. devetoj umjetnosti i nevjerovatnom uspjehu balkanskih crtača stripa. Iako je strip na ovim prostorima trenutno nepopularan, autori s Balkana ostvaruju odlične rezultate.

Čitajte i intervju s Elvirom Kazazovićem, ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koji za STAV-a poručuje: „Rektorat i Fakultet političkih nauka podrivaju pravosudni sistem!“
Ekonomist Ahmed Šečunović piše o “Velikoj trojci“, najmoćnijim agencijama za kreditni rejting (Moody's, Fitch i Standard and Poors) koje nisu državne kompanije, ali služe za ucjenjivanje raznih država i slanje političkih poruka koje mogu prouzročiti velike finansijske krize.

Lada Niseteo nas iz Bruxellesa i u ovom broju izvještava o aktuelnim zbivanjima u EU, a koji se tiču izbjegličke krize.

Ismail Palić, profesor bosanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u intervjuu za STAV komentira nedavno priopćenje ANUBIH o bosanskom jeziku te, među ostalim, objašnjava da se nikome ne smije odreći pravo da svoj jezik imenuje kako želi te da je apsurdno da se u BiH dovodi u pitanje bosanski jezik.

Čitajte i nastavak feljtona iz knjige Rasprave o jeziku u Bosni i Hercegovini od 1850. do 1914. autorice Edine Solak, koji na pregledan način predstavlja značaj i kontekst rasprava o jeziku u Bosni i Hercegovini, te ukazuje na činjenicu da se jezik u Bosni i Hercegovini stoljećima nazivao bosanskim.

Nihad Kreševljaković piše o fotografskom geniju Alije M. Akšamije koji za Stav govori o „svojem nagonu da snima ono što je prolazno, što nestaje“.

“Čovjek s čijeg lica nije silazio osmijeh“ naslov je teksta novinara Ediba Kadića u kojem se kolege prof. dr. Muniba Maglajlića, koji je 19. oktobra umro od posljedica srčanog udara, prisjećaju ovog znamenitog i zaslužnog Bošnjaka.

“Debeli razlog za uzbunu“ je naslov teksta novinarke Enise Kezo u kojem se objašnjava nevjerojatan podatak da probleme s viškom kilograma imaju skoro dvije trećine (62,9 posto) stanovnika Bosne i Hercegovine, te kako je po broju pretilih osoba u svijetu BiH na šestom mjestu, a na drugom u Evropi.

Orijentalni filolog dr. Amina Šiljak-Jesenković u ovom broju STAV-a donosi priču o danima ašure, koji se obilježavaju prvih deset dana mjeseca muharrema, a prisjećaju i na bolnu i tužnu činjenicu da su baš na dan ašure na Kerbeli, glađu i žeđu umoreni potomci posljednjeg Allahovog Poslanika.

Amir Sijamhodžić piše o staroj drvenoj džamiji u Bužimu, drugoj po starosti u Krajini, koja je ujedno nacionalni spomenik BiH i već dva stoljeća uspješno odolijeva zubu vremena, ali i brojnim ratnim vihorima.

„Predsjednik koji je poštovao volju građana“ naslov je teksta povodom obilježavanja dvanaeste godišnjice smrti Alije Izetbegovića. Na svečanoj Akademiji tim povodom govorili su akademik Ferid Muhić i profesor Hilmo Neimarlija.

Daniel Tomičić nam donosi intervju sa Klausom Bichoffom, čovjekom koji već dvadeset godina radi u Volkswagenu na eksterijerima Touarega, Tourana, Tiguana, CC-a, Passata, četirima generacija golfa i mnogih drugih automobila.

I u ovom broju za STAV pišu naši kolumnisti Samedin Kadić, Irfan Horozović, Sadik Ibrahimović, Nebojša Šerić Šoba, Eliezer Papo i Enes Ratkušić.

(Faktor.ba/Magazin STAV)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close