Stao besacrinski izvoz mesa u Tursku, BiH nema dovoljno grla stoke

Vlada Turske donijela je odluku o kupovini 13.000 tona junećeg mesa iz BiH, bez carine i prelevmana, ali na tržištu BiH ne postoji toliko grla stoke, da bi se mogle zadovoljiti potrebe turskog tržišta, rekao je medijima direktor bijeljinskog Mesoprodukta Branko Krstić.

U prvom turnusu u Tursku je izvezeno 360 tona iskoštenog mesa i turski kupci su prezadovoljni kvalitetom junećeg mesa iz BiH. Ponovo su raspisali tender na uvoz 740 tona junećeg mesa iz BiH. Za tu količinu mesa neophodno je obezbijediti 2.400 bikova i u roku od tri mjeseca izvršiti obradu i transport mesa u Tursku.

– Na domaćem tržištu ta količina sirovine trenutno se ne može obezbijediti – kaže Krstić, iako su turski partneri iskazali interesovanje i za veća investiciona ulaganja u oblasti stočarstva na ovom području.

Krstić smatra da je na potezu država BiH, odnosno Vlada RS i resorno ministarstvo, koji bi trebalo da rješavaju problem organizovanog uzgoja i tova junadi.

BiH nema dovoljno ni teladi za tov, te bi trebalo da se organizuje uvoz teladi, tov i kontrola prirasta, kako bi se mogla organizovati isporuka mesa na tursko tržište.

Krstić podsjeća na to da je Turska vlada donijela odluku o nabavci mesa pod povoljnim uslovima iz BiH na rok od deset godina, praktično do 2023. godine.

Upravo zbog problema sa isporukama za tursko tržište, bijljinskom Mesoproduktu ponovo prijeti stečaj.

Nakon što se tuzlansko preduzeće “Piemonte” krajem prošle godine zainteresovalo za iznajmljivanje klanice za potrebe prerade i izvoza mesa na tursko tržište,Mesoprodukt je uspio obezbijediti i turski certifikat za klanje papkara i izvoz mesa na tursko tržište.

– Objekat je u protekla tri mjeseca, praktično od 1993. godine kada je i otvoren, prvi put radio punim projektovanim kapacitetom. Sada se ispostavio novi problem, da na tržištu BiH ne postoji toliko grla stoke, da bi
se mogle zadovoljiti potrebe turskog tržišta – kaže Krstić.
Okružni sud u Bijeljini odlučio je da pokrene postupak za utvrđivanje uslova za ponovno otvaranje stečaja u Mesoproduktu.
Prvi stečaj u Mesoproduktu pokrenut je prije 12 godina.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close