STANJE VJERSKIH SLOBODA U 2013.

U Washingtonu 28. Srpnja objavljen godišnji izvještaj Ministarstva vanjskih poslova SAD-a

Što se tiče vjerske slobode u svijetu, 2013. je bila crna godina, s rekordnim prisilnim iseljavanjem manjina, žrtava nasilja i progona, istaknuto je u godišnjem izvještaju Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, objavljenom 28. srpnja u Washingtonu, prenosi Radio Vatikan.

Gotovo na svim krajevima planeta milijuni kršćana, muslimana i vjernika drugih religija primorani su napustiti vlastite domove zbog svoje vjere, ističe se u dokumentu, u kojemu također stoji da se, unatoč pokojem pozitivnom primjeru solidarnosti i međureligijske suradnje, na tom području još ima proći dug put.

Što se tiče državne prisile, negativni rekord još uvijek ima Sjeverna Koreja, u kojoj režim zabranjuje bilo kakvu vjersku aktivnost. Velika ograničenja za zajednice koje nisu pridružene državnoj religiji, još uvijek se bilježe u Saudijskoj Arabiji, Iranu i Sudanu, dok su u Kini, na Kubi i u kavkaskim zemljama vjerske aktivnosti strogo pod nadzorom države. U Eritreji bi pak članovi vjerskih skupina koje režim ne priznaje, mogli biti podvrgnuti teškim kaznama. U godini 2013., naime, najmanje je 1200 osoba uhićeno zbog svoje pripadnosti vjeri. I u Mianmaru, unatoč demokratskom otvaranju vlasti, nasilje je nad muslimanskom manjinom prošle godine prouzročilo stotine mrtvih te na bijeg iz grada Meikttila prisililo 12.000 ljudi.

U zabrinjavajućem porastu je nesnošljivost i nasilje koje provode ekstremistički pokreti kao što je Boko Haram u Nigeriji. A posebno je dramatično stanje na područjima sukoba u Srednjoj Africi, gdje je samo u prosincu prošle godine, u sukobima između militanata Seleke i protivnika Balaka, ubijeno 700 kršćana i muslimana; ili pak u Siriji i na cijelom Bliskom istoku, gdje je kršćanska nazočnost sve manja. Ne smanjuje se ni nasilje budističkih nacionalista nad vjerskim manjinama u Šri Lanki, dok su u Bangladešu sve češći napadi muslimanskih fundamentalista na bogoštovna mjesta, posebno ona hinduska. I u Indiji su tijekom prošle godine nastavljeni sektaški sukobi između muslimana i hindusa.

Napada na vjersku slobodu ima i u Europi. Slučaj je to, primjerice, u Rusiji, koja zakone protiv ekstremizama rabi kako bi manjinama ograničila vjersku slobodu, dok se u više zemalja Europske unije, među kojima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, ponovno primjećuje antisemitizam, kako pokazuju različiti forumi na internetu i verbalno nasilje na nogometnim igralištima.

(kta/ika)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close