BiHPolitika

Stanje u kasi je stabilno, u 2017. smo ušli s izmirenim obavezama

Jelka Milićević

Stanje u kasi je stabilno, u 2017. smo ušli s izmirenim obavezama

Sve one koji tvrde da je federalni budžet ugrožen moram razočarati. Stanje u kasi je stabilno. U 2017. smo ušli s izmirenim obavezama prema budžetskim korisnicima, izjavila je u intervjuu za Dnevni avaz dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Uprkos izostanku druge tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ministrica kaže da prvo tromjesečje ove godine iščekuje s punim optimizmom.

–  Imamo najavljeno povećanje prihoda. Načelno očekujemo novac od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke koji nam je prošli mjesec izostao. To, naprimjer, nismo ni planirali u budžetu, a riječ je o 80 miliona KM. Dvije trećine pripadaju FBiH – naglasila je Milićević.

Izrazila je vjerovatnoću da će malo kasniti osnovna mjera za buduću tranšu MMF-a, koja se odnosi na izmjene Zakona o akcizama.

– Mi iz Federacije BiH insistiramo na popravljanju odnosa raspodjele prihoda od putarina, jer su do sada svi više povlačili sredstava od FBiH. Za 15 miliona KM imala je manje nego što je uplatila.  Distrikt Brčko je uplaćivao 210.000 KM, a povlačili su 2,3 miliona KM, Republika Srpska četiri miliona KM, a povukli 4,8 miliona KM  – istakla je ministrica Milićević.

Kao kompromisno rješenje za navedeni problem potvrdila je da je Vlada Federacije BiH predlagala uređenje raspodjele tih prihoda prema koeficijentima prihoda od PDV-a. U tom slučaju, smatra, bilo bi se “opet na gubitku, ali mnogo manje nego što je sada”.

– Ipak se nadam da ćemo naći kompromis tokom ovog mjeseca – dodala je Milićević.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close