Šta u 2016?: Sretna nova… marketing kampanja

Na kraju svake godine marketari se prilično zabrinu i počnu se pitati: Šta naredne godine? Hoće li biti dovoljno brzi i vični da se prilagode novim trendovima? Oni najbolji nameću nove standarde i tjeraju druge da se prilagode tome. Naše tržište je daleko od toga, stoga se uvijek najbolje osvrnuti na predviđanja američkog tržišta i uzeti u obzir navike i mentalitet kupaca našeg podneblja

Piše: GMS

Neki trendovi će se jednostavno nastaviti, ali će doći i neki novi. Ponekad je u marketingu kao i u modi – retro je in, pa ne treba zanemariti stare kanale komuniciranja, ali nikako u njihovom izvornom obliku, već samo u kombinaciji s novim tehnologijama i metodama.
Marketing-automatizacija i sadržajni marketing

Prema mišljenju anketiranih marketara, marketing-automatizacija i sadržajni marketing će biti najveći trendovi u 2016. godini. Čini se da društvene mreže postaju sve zasićenije, pa im sukladno tome opada i popularnost. Naredne godine marketari bi trebali konačno shvatiti da društvene mreže nisu strategija za sebe, već samo jedan od kanala kojima se komunicira.

Naravno, s povećanim brojem kanala i oglašavanjem na svakom ćošku i ponašanje kupaca je sve kompleksnije i sve je teže doseći njihove navike i predvidjeti odluke. Ne samo da je došlo do zasićenja na društvenim mrežama nego, općenito, i u domenu digitalnog marketinga. Mnogi marketari su počeli zaboravljati šta je zapravo marketing i čemu služi, a oglašavanje je postalo sveprisutno. Zaboravljaju da je proizvod, odnosno sama usluga, najbolji marketing. Međutim, daleko je od onoga što neki smjelo nazivaju postdigitalnim dobom. Tek smo na početku digitalne ere, te nas očekuju nova unapređenja i nove svježe ideje. Stoga ne zaboravite nadograđivati digitalni marketing i biti neprekidno u toku s novim trendovima, bez rezerve!
Ne dajte da vas ispuste iz ruku

Korištenje mobitela će se povećati i ove godine kad je riječ o broj dnevnih sati koje neko koristi za mobitel. S obzirom na to da se taj trend nastavlja, oglašavanje zasigurno treba prilagoditi različitim operativnim sistemima koje koriste naši kupci. Međutim, ne zaboravite od kupaca tražiti da komuniciraju s vama. Ova godina će biti obilježena većom komunikacijom s kupcima, s tim da marketari moraju pratiti tok cijelog putovanja kupaca, mjeriti pokazatelje lojalnosti i koristiti druge podatke kako bi dosegnuli optimum.

Opet potcrtavamo da je kupcima prilično muka od reklama koje im se bacaju u lice. Blokade reklama (eng. ad-blockers) bi možda malo mogle promijeniti pravila igre. Činjenica je da ono što ne pomaže i nije interesantno, automatski postaje iritantno, a kupci se ne žele zamarati nevažnim i iritantnim sadržajem. Stoga, treba raditi na optimizaciji i korištenju metoda koje će vas na neki način integrirati u rezultate pretraživanja, a ne da uzurpirate pretraživanje. I ne zaboravite: fokus je na kupcima. Ovo je postao potrošačkocentrični svijet.
Virtuelna stvarnost

U skladu s potrošačkocentričnim svijetom, prebacite određena iskustva u virtuelnu realnost. Pustite ih da uđu u omiljene televizijske serije i nakratko postanu režiseri ili glumci, dajte im mogućnost da prođu predjelima za koje se dvoume hoće li ih rezervirati u vašoj agenciji, ili da virtuelno provozaju najnoviji model automobila u vašem salonu. 3D će definitivno naći svoje mjesto u 2016. godini.

A gdje leži veliki izvor informacija za marketare, i to ne bilo kakvih, nego onih vrlo korisnih o navikama potencijalnih i trenutnih kupaca, te o aktivnostima na njihovim kanalima? Naravno, ništa vam te informacije neće značiti ako ih ne prevedete u smislene cjeline i ne budete ih znali iskoristiti. A ne treba zazirati od BIG DATA, kako ih na engleskom nazivaju. To nisu samo brojevi i procenti, to su veoma važni podaci koji će vam pomoći u strukturiranju budućih kampanja i strategija. Ove godine ćemo vidjeti mnogo analitike i statističkih pokazatelja pretočenih u strategije.
Video ostaje kralj

I ove će godine video biti jedan od ključnih igrača. Istraživanja su pokazala da se ljudi jedva sjete pokoje reklame s televizije, dok poimenice mogu nabrojati deset najdražih videa s YouTubea i drugih kanala. U svemu tome, prijenos uživo ovo izdiže na jedan novi nivo percepcije i komunikacije. Ove se godine na svjetskoj sceni očekuje veći prodor videa na pročelje, čak se predviđaju nove tehnologije koje će omogućiti potrošačima da budu u glavnim ulogama u tim videima. Ne bismo da budemo pesimistični, ali morat ćemo sačekati barem 2017. godinu da bismo vidjeli takvu primjenu među bh. brendovima.

I na kraju, sadržaj, sadržaj, sadržaj… Počinjemo zvučati kao pokvarena ploča. Ali zaista je važno. Kontekst postaje značajniji nego ikad. Pričanje priča će biti u fokusu naredne godine i na taj način pokušat će uključiti potrošače. Kako to već prirodno teče, relevantan sadržaj na pravim kanalima će proizvesti željene rezultate. Fokusirajte se na kupce, donesite novu vrijednost i ne zaboravite iskoristiti podatke o potrošačima. Želimo vam sretne nove kampanje i nemojte se utopiti pokušavajući surfati na valovima novih trendova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close