BiHPolitika

Šta su dogovorile radne grupe SDA, HDZ-a i SNSD-a

ZAVRŠEN SASTANAK U MOSTARU: Evo šta su dogovorile radne grupe SDA, HDZ-a i SNSD-a

Radne grupe delegacija HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, danas su u Mostaru razgovarale o 14 ključnih uvjeta Evropske komisije, koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za kandidatski

Radna grupa u sastavu Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), Denis Zvidzić (SDA) i Snježana Bursać-Novaković (SNSD) razgovarala je danas u Mostaru o prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije koji su pred institucije BiH stavljeni kao uvjet stjecanja kandidatskog statusa. Na sastanku je rečeno kako je koaliciona većina, predvođena ovim strankama, spremna ispuniti uvjete i da do polovine ove godine očekuju kredibilan zahtjev za kandidatski status BiH u EU.

Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), ministar financija i trezora u Vijeću ministara BiH, naglasio je na press konferenciji kako su danas usuglašeni stavovi i postignut opći dogovor kako je jedini put kojeg BiH ima onaj europski i da će raditi sve kako bi BiH bila kredibilna i dobila status kandidata.

– Bili smo fokusirani na Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te na Zakon o VSTV-u BiH. Odredili smo statuse, te dogovorili šta nam je dalje raditi. Zakon o javnim nabavkama jednoglasno je prošao na Vijeću ministara BiH, a u predstojećoj parlamentarnoj proceduri moguće su i nadogradnje. Ministarstvo pravde BiH uradilo je nacrt zakona o VSTV-u, nakon što su prikupili veliki broj mišljenja, među njima i mišljenje Venecijanske komisije. Dva preostala zakona trebala bi se naći pred Vijećem ministara BiH, a kada riješimo i to moći ćemo konstatovati da smo većinu posla uradili i da naše opredjeljenje ka Evropskoj uniji ima kredibilitet. Atmosfera je bila dobra, rasprava je bila otvorena, tako da ubrzo možemo očekivati konkretne rezultate – izjavio je šef delegacije HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda.

Podcrtao je i da je formirana radna grupa koja se bavi izmjenama Izbornog zakona BiH, te da su danas svi bili fokusirani isključivo na tri prethodno spomenuta zakona.

SDA, HDZ BiH i SNSD: Koalicijska  većina spremna ispuniti uvjete Evropske komisije

Denis Zvizdić (SDA), zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, izjavio je kako je danas još jednom potvrđena spremnost koalicijske većine u realizaciji mjera i aktivnosti koje će ubrzati europski put BiH.

“Kao uvjet Evropske komisije iz njihovog Mišljenja je 14 prioriteta. Mi smo danas razgovarali o analitičkom izvještaju koji ima 115 podpriorieteta. Sva tri zakonska rješenja za VSTV, javne nabavke i sprječavanje sukoba interesa doći će ispred Vijeća ministara BiH i očekujemo da se to u parlamentarnoj proceduri usvoji”, kazao je Zvizdić.

Riječ je o prvom klasteru pregovora, objasnio je Zvizdić, što bi značilo dobivanje kandidatskog statusa.

“Vjerujem kako će se ovo pred institucijama Europske unije naći sve ovo i da ćemo do polovine ove godine imati kredibilan zahtjev za kandidatski status”, izjavio je Zvizdić.

SNSD: Sve mora biti usklađeno s ustavnom strukturom BiH

Snježana Bursać – Novaković, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, istaknula je kako je usuglašena odgovarajuća metodologija za koju vjeruje da će dovesti do ispunjenja zadataka.

“U SNSD-u smo otvoreni za razgovore, imamo namjeru konstruktivno pristupiti zakonskim riješenima koja će doprinijeti boljem političkom, društvenom i ekonomskom ambijentu”, kazala je Bursać – Novaković.

Za SNSD je presudno, napomenula je Bursać – Novaković, da sve ono što se bude radilo, bude usklađeno s ustavnom strukturom BiH.

“Previše je bilo loših pokušaja koji su nas vodili daleko od funkcionalnosti i nisu bili usklađeni s unutarnjom ustavnom strukturom BiH, a pod firmom nekakvih prioriteta. Zato smo imali određene probleme”, istaknula je Bursać – Novaković.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close