ŠTA SE SMIJE JESTI, A ŠTA NE

Proizvođačima lisnatog povrća, krompira i mladog luka, kao i proizvođačima jagode, sugeriše s da proizvode s poplavljenih parcela ne stavljaju u promet.

Plodovite povrtne vrste (paprika, paradajz, krastavac), čiji plodovi su u početnoj fazi razvoja, mogu se ostaviti uz uvjet da se voda zadržala manje od 24 sata.

Vlasnicima poplavljenih plastenika predlaže se da otkriju plastičnu foliju da bi se zemljište isušilo i pripremilo za novi ciklus proizvodnje.

Danas je i stručni tim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, nakon obilaska terena, održao sastanak na kojem su doneseni zaključci o stanju biljnih usjeva na poplavljenim područjima.

Stručni tim Ministarstva pripremio je stručna uputstva za naknadnu i postrnu sjetvu ratarskih biljnih kultura i kasnu sadnju i sjetvu povrtnih kultura u poplavljenim područjima.

Uputstva će biti podijeljena proizvođačima u ugroženim područjima putem Savjetodavnih službi resornog ministarstva koje će pružiti stručnu podršku proizvođačima u saniranju postojećeg stanja i zasnivanju nove proizvodnje.

(Fena/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close