LifestyleZdravlje

Šta se može dogoditi s našim tijelom ako pijemo kafu na prazan želudac

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti jutro bez kafe. No, prije nego što uzmu gutljaj omiljenog toplog napitka, trebali bi se upoznati s mogućim nuspojavama koje se javljaju kada piju kafu na prazan želudac.
Iako vam kafa može pomoći da ostanete energični i svježi tokom dana, ispijanje kafe na prazan želudac može biti štetno za zdravlje na više načina. Nutricionistica i dijetetičarka Deepti Lokeshappa podijelila je moguće nuspojave.

Anksioznost i trema

Kofein je stimulans koji može povećati budnost i nivo energije. Međutim, konzumiranje kafe na prazan želudac može pojačati njeno djelovanje, što dovodi do povećane tjeskobe i nervoze. Ovo pojačano stanje uzbuđenja može biti neugodno i može ometati dnevne aktivnosti, uzrokujući nemir i nemogućnost fokusiranja.

Rizik od kiselosti želuca

Kafa je kisela, a ako se konzumira na prazan želudac, može pogoršati probleme s kiselošću želuca. S vremenom, česta izloženost kafi može doprinijeti razvoju ozbiljnijih gastrointestinalnih stanja poput gastritisa ili peptičkog ulkusa.

“Kombinacija kofeina i visokog nivoa kiselosti može iritirati sluznicu želuca, što dovodi do nelagode, žgaravice, pa čak i refluksa kiseline”, navodi nutricionistica Lokeshappa.

Pogoršava probavne probleme

Za osobe koje već imaju problema s probavom kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili upalna bolest crijeva (IBD), pijenje kafe na prazan želudac može pogoršati simptome. Stimulativni učinci kofeina mogu povećati pokretljivost crijeva, potencijalno izazivajući dijareju ili grčeve, dodatno narušavajući osjetljivu ravnotežu probavnog sistema.

Ometa apsorpciju hranjivih tvari

Kafa sadrži spojeve poznate kao tanine, koji mogu ometati apsorpciju određenih hranjivih tvari, uključujući željezo i kalcij. Ovo je posebno zabrinjavajuće za pojedince koji se oslanjaju na prehranu bogatu hranjivim tvarima za optimalno zdravlje.

“Konzumiranje kafe na prazan želudac može spriječiti sposobnost tijela da apsorbira ove esencijalne hranjive tvari, što s vremenom dovodi do njihovog nedostatka”, objašnjava Lokeshappa.

Povećava odgovor na stres

Kofein potiče otpuštanje kortizola, koji se često naziva i hormonom stresa. Iako kortizol igra ključnu ulogu u tjelesnom odgovoru na borbu ili bijeg, povišeni nivoi mogu imati štetne učinke na zdravlje. Može uzrokovati slabu imunološku funkciju, debljanje i poremećaje raspoloženja. Tako može pridonijeti pretjeranoj reakciji na stres.

Oscilacije šećera u krvi

Kofein može utjecati na osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze, što dovodi do fluktuacija u nivou šećera u krvi. Kada se konzumira na prazan želudac, kafa može uzrokovati nagli porast šećera u krvi, nakon čega slijedi pad. Zbog toga se pojedinci mogu osjećati umorno, razdražljivo i žudjeti za više šećera ili kofeina kako bi ublažili simptome. S vremenom te fluktuacije mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji i povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Dehidracija

Kofein je diuretik, što znači da potiče stvaranje urina i može dovesti do povećanog gubitka tečnosti iz tijela. Kada se konzumira na prazan želudac, kafa može pogoršati dehidraciju, naročito ako se ne održava dovoljan unos tečnosti tokom dana. Poznato je i da dehidracija može uzrokovati simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica i umor, što dodatno utječe na cjelokupno zdravlje.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close