-TopSLIDEBiHPolitika

Šta se dešava u Mostaru: Medžlis IZ najavio izgradnju centra “Mevlana”, iz gradske uprave kažu – “to je klasičan primjer provokacije”

ŠTA SE DEŠAVA U MOSTARU: Medžlis IZ najavio izgradnju centra “Mevlana”, iz gradske uprave kažu – “to je klasičan primjer provokacije”

Kome je u interesu podizati tenzije na ovakav način, pitaju iz gradske uprave

Grad Mostar uputio je u subotu saopćenje za javnost u kojem se navodi kako je postavljanje table na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, na kojoj se najavljuju radovi na izgradnji interekulturalnog centra “Mevlana”, klasičan primjer provokacije te da takav obrazac ponašanja zavrjeđuje osudu.

”Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji, jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za  gradnju objekta čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti pravne korake kako bi se ova tabla uklonila s predmetnog mjesta”, navodi se u saopćenju, prenosi Fena.

Iz Grada Mostara ističu kako ovakav obrazac ponašanja zavrjeđuje osudu i pitanje kome je u interesu na ovaj način izazivati incidente i podizati tenzije u Mostaru.

FENA

Kako piše na postavljenoj tabli, radi se o projektu izgradnje interkulturalnog centra “Mevlana”, a kao naručilac radova navedeni su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem ef. Dedovića Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema, kojeg je izradio projektni biro Modular d.o.o.

S tim u vezi Skupština je obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra “Mevlana”. S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ-e Mostar.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima Međunarodne zajednice u našoj zemlji.

– Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ-, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostar i nije samo pitanje IZ-e i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra “Mevlana” kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići – pored ostalog istakao je muftija.

(Fena/SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close