BiHPolitika

Šta SDA traži od Dodika kako bi glasala za “spornog” ministra

Podršku Mlađenu Božoviću u Predstavničkom domu BiH, SDA je uslovila određenim funkcijama u Republici Srpskoj, tvrde odlično obaviješteni izvori Srpskainfo.

Prema njihovim riječima, izjave iz vrha SDA kako su potrebne dodatne konsultacije i pozivanje na „problematičnu“ biografiju Božovića, kao nekadašnjeg direktora Fonda za povratak BiH, nisu ništa drugo nego javno zamazivanje pravih razloga za zatezanje i njihovu ucjenu prema strankama iz Srpske, prije svih SNSD.

– Da, SDA traži da njihov kadar Senad Bratić bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Bratić je smijenjen zbog toga što je glasao za Programsku deklaraciju SDA koja je u RS označena kao neprijateljska. Ako bi Bratić bio vraćen na staro mjesto, to bi bila velika politička pobjeda SDA baš zbog onoga što se u RS govorilo o njihovoj deklaraciji. Istovremeno, SNSD bi bio u teškoj situaciji da javnosti objasni šta se u međuvremenu promijenilo. Osim Bratića, SDA traži još nekoliko fotelja u Srpskoj, pretpostavlja se da je riječ o lokalnom nivou vlasti. Dakle, ovo je igra živaca SDA i SNSD, bez obzira što je Božović kandidat DNS – tvrde naši izvori.


Podsjećamo, lider SNSD Milorad Dodik naglasio je da će potpredsjednik Narodne skupštine biti poslanik njegove stranke Denis Šulić i da nema ništa od povratka Bratića. Koliko god Dodik bio izričit, činjenica da je Bratićeva fotelja upražnjena mjesecima otvara prostor za spekulacije.


Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać nije željela da govori o motivima SDA zbog kojih su zatražili da sa dnevnog reda sutrašnje sjednice tog doma bude povučeno Božovićevo imenovanje. Ona za Srpskainfo kaže da „još ništa nije gotovo“.

– Odluku o povlačenju može da donese samo ovlašteni predlagač, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a koliko znam, gospodin Tegelija tu odluku još nije donio. Očekujemo stranačke i međustranačke konsultacije sa njim, prije nego što se odluči šta dalje. Međutim, u prvi plan se stavlja Božović, a ne to da smo mi još u fazi konstituisanja Savjeta ministara BiH. Neprihvatljivo je da taj proces i dalje traje – poručuje Novaković Bursać.

Srpskainfo.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close