LifestyleZdravlje

Šta prdež govori …

Prdež pokazuje funkcionisanje vašeg probavnog sistema i uravnoteženost nivoa “dobrih” bakterija.

Prema thefartfacts.com, prdež je:

9% azota

21% hidrogen

9% ugljen-dioksida

7% metana

4% kisika

1% hidrogen sulfid (to je ono što mu daje miris)

Razni izvori kazuju da svaki čovjek dnevno prdne od 10 do 18 puta.

Ugljikohidrati doprinose prdežu, a tu su uključujući grah, artičoke, mliječni proizvodi, slatki krompir, zob, orašasti plodovi, soja i pšenica.

Morali biste jesti samo rafinirani šećeri ako bi htjeli zaustaviti prdenja, a to nije zdravo za nikoga.

Žene prde jednako kao i muškarci. U stvari, thefartfacts.com kaže da su žene imale više prdile u naučnoj studiji u kojoj muškarci i žene jeli istu vrstu i količinu hrane.

 

Svako voli miris svog prdca!

Možda zato što instiktivno znamo da je to dobro za nas.

Hidrogen sulfid proizveden u našim crijevima tokom varenja može spriječiti oštećenja mitohondrija u našim ćelijama. Ovo sprečava moždanog udara, bolesti srca i artritisa.

Prdenje znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija.
Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra. Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Prdež bez mirisa

Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan prdnete, većina je bez mirisa i niko neće primjetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

Smrdljivi prdež

Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primjer, brokolija, karfiola, mliječnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Jako smrdljivi prdež

To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osjećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mliječnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.

Tihi prdež

Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.

Učestali prdeži

To uopšte nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo puno vazduha. U rijetkim slučajevima može biti riječ o bakterijskom rastu u tankom crijevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close