Šta možemo otkriti samopregledom tijela

Izgled tijela može puno toga da nam kaže u samo nekoliko minuta, pa posvetite toliko vremena za svoje zdravlje i dobro se pogledajte u ogledalu.

Nokti

Tamne mrlje na noktima mogu biti znak melanoma. Mrlje, odnosno prugice na noktima u žućkastim, smeđim ili crnim bojama znak su da što prije posetite lekara. Ranom detekcijom rak kože se može izliječiti u 95 posto slučajeva.

Bijele, duge i tanke prugice na noktima pak mogu da znače da bubrezi ne funkcionišu kako treba, odnosno da ne mogu da filtriraju proteine iz urina. Kako biste bili sigurni da je sve u redu, obavezno se što prije javite ljekaru.

Pazuh

Doktor Michael Smith kaže da tamne mrlje na koži ispod pazuha mogu da ukazuju na dijabetes. Višak insulina u krvi može da dovede do nakupljanja tkiva i melanina. Zbog toga koža na tom dijelu izgleda tamnije. Analiza krvi može da otkrije da li je sve u redu.

Kapci, koljena i laktovi

Sitne bubuljice na ovim delovima tijela mogu da budu znak da imate povišen holesterol. Nažalost, u ovoj fazi to već znači da je holesterol zaista visok, ali promejnom ishrane i načina života možete ublažiti i smanjiti rizik od bolesti srca.

Tjeme glave

Ukoliko vam se stvaraju ljuskice na glavi koje padaju na ramena poput peruti, moguće je da ste pod stresom pa tijelo proizvodi više hormona kortizola. On može da isuši kožu glave i zato se pojavljuje perut. Šampon protiv peruti može da pomogne, ali uzrok ćete riješiti samo ako se rešite stresa.

Oči

Tamni krugovi oko očiju, osim umora i neispavanosti, mogu da znače da imate alergiju. Alergeni u tijelu otpuštaju histamin, a kako krvne žile bujaju zbog krvi i ostalih tečnosti, to se prikazuje na mjestu na kojem je koža najtanja.

Izvor: tportal.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close