Šta je seksualno uznemiravanje na poslu po bh. zakonu?

Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu još je tabu tema u BiH, zbog čega većina žrtava, ali i poslodavaca ne zna kako bi reagirala na ovakvu prijavu

Prema evropskoj statistici, više od 60 posto žena i približno 16 posto muškaraca u toku profesionalne karijere doživjelo je seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, piše Avaz.
Istraživanje provedeno među zaposlenima u institucijama BiH pokazalo je da je gotovo svaka šesta osoba doživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, dok čak 41 posto ispitanika smatra da ne zna prepoznati seksualno uznemiravanje. Anica Ramić, predsjednica Udruženja građana “Stop mobbing”, pojasnila nam je koji su to tipovi ponašanja koje neka osoba može shvatiti kao seksualno uznemiravanje. U našoj zemlji Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti spolova reguliraju pitanje seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

 

– Tipovi ponašanja koje neka osoba može shvatiti kao seksualno uznemiravanje su: verbalno pristupanje kao što su eksplicitni seksualni prijedlozi, neprimjereni komentari, pozivi za izlazak, u stan i tako dalje, zatim fizičko pristupanje kao što su poljupci, dodirivanje, zatim neprimjereni govor tijela, određene geste, blizina stajanja, neprimjereno emocionalno pristupanje putem pisma, e-maila, telefonski pozivi, poruke putem društvenih mreža, neprimjerena pažnja, seksualna ucjena – kazala je Ramić.

 

No, istaknula je da bi ovakvo ponašanje, koje se inače smatra socijalno prihvatljivim u komunikaciji među spolovima, kao seksualno uznemiravanje moglo biti protumačeno jedino u slučaju da je neželjeno od osobe kojoj je upućeno i da ga ta osoba smatra zadiranjem u svoju privatnost. Ramić smatra da su podjednako teške posljedice svih oblika seksualnog uznemiravanja, bilo da je uznemiravanje fizičko, verbalno ili neverbalno.
Najvažniji problemi zbog kojih većina žrtava u BiH ne želi prijaviti seksualno uznemiravanje je strah od gubitka posla kao izvora egzistencije, ali i osuda sredine.

 

– Upravo je za seksualno uznemiravanje vezano niz stereotipa, pa tako nisu rijetki komentari da je uznemiravanje provocirano načinom oblačenja, ponašanjem ili izgledom, pri čemu se gubi iz vida koliko može biti teško i traumatično osjećanje za osobu koja uznemiravanje trpi – navela je Ramić.

 

U BiH je nerazvijena svijest javnosti o problemu seksualnog uznemiravanja, mada je pravosuđe započelo sankcioniranje počinilaca djela seksualnog uznemiravanja, kao i zaštitu žrtava. Ramić kaže da je važno da žrtve reagiraju. Poručuje im da ne trpe i da se suprotstave te da je važno da se nasilnik kazni jer je seksualno uznemiravanje zločin.

 

Ukoliko je u pitanju seksualno uznemiravanje na poslu, prijava se vrši odgovornom licu, odnosno direktoru, osim u slučaju da on nije lice koje provodi uznemiravanje. U tom slučaju, žrtve se mogu obratiti za pomoć policiji ili bilo kom udruženju koje se bavi ovom problematikom, zaključuje Avaz.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close