Šta je rješenje za “đavolju” državu BiH?

Mi u RS-u nećemo žrtvovati svoje pozicije, kako bi učinili BiH funkcionalnom”, izjavila je za list Die Presse premijerka RS-a Željka Cvijanović. Smiješne su joj izjave Inzka da političari iz RS-a miniraju suverenost BiH.

List Die Presse donosi intervju sa premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na pitanje šta izjava Milorada Dodika, šefa njene partije da je država BiH mrtva, znači za budućnost te zemlje, ona je odgovorila “Teško je diskutovati o tome šta će se u budućnosti desiti u BiH. Država BiH ne funkcioniše i ne može udovoljiti potrebama svojih građana. Postoje brojni primjeri za to. Nije bilo moguće donijeti ni zakon o JMBG. Stoga je RS morala da donese sopstvenu regulativu.

Novinar Die Pressea podsjetio je premijerku RS kako je Dodik nazvao BiH đavolskom državom i upitao je šta bi i da li bi onda kraj države bilo rješenje problema. Ona je na ovo pitanje odgovorila kako “predsjednik Dodik, kada govori o BiH ne kaže da će poduzeti korake da uništi BiH”. “On samo postavlja dijagnozu, šta će se desiti ako se ne bude postupalo na pravi način. Mora se shvatiti i da su Hrvati u BiH nesretni, ali i da je nepobitno dalje postojanje Republike Srpske. Mi u RS-u nećemo žrtvovati svoje pozicije, kako bi učinili BiH funkcionalnom. To bi bila fasada, koja ne bi dovela ni do kakvih substancijelnih promjena.


Željka Cvijanović: “Štetu nanose visoki predstavnici i njihove odluke”

Ali odgovornost za nefunkcioniranje BiH međunarodna zajednica pripisuje njenim političarima, prije svega Dodiku, ukazao je novinar Die Pressea i dodao kako je upravo visoki predstavnik Inzko pred Vijećem sigurnosti rekao kako su bh. političari zakazali. “Inzko opisuje haotičnu situaciju i disfunkcionalnost Federacije a onda kaže kako posebno uznemiruju izjave političara iz RS, kojima se minira suverenitet BiH”, pojasnila je svoj stav premijerka Cvijanović i konstatovala: “To je za mene smiješno. Ono što istinski nanosi štetu BiH, to su visoki predstavnici i njihove odluke. Oni su demontirali suverenost BiH”, ubijeđena je Cvijanovićeva.

Dokle se izvinjavati?

Na pitanje šta misli o izvinjenju predsjednika Srbije Nikolića za zločine koje je počinila srpska strana u BiH, Cvijanovićeva je izjavila da to nije ništa posebno i da su se prije njega mnogi političari izvinuli i dodala: “Koliko dugo se obje strane moraju još izvinjavati? Važno je da dobro sarađujemo, recimo na putu ka EU. Ako se samo izvinjavamo, bez da poduzimamo praktične korake, to ništa ne znači za svakodnevni život građana.”


Cvijanovićeva izjavila: Ako BiH bude propala kao država onda su stranci dio njene propasti

Na pitanje kako da, s obzirom na političke probleme u BiH, namjerava da potakne strane investitore da ulažu u RS Cvijanovićeva je rekla da se prvo moraju predstaviti njihovi prirodni potencijali, vodena energija, infrastrukturni projekti i turizam i dodala “Investitori misle da su izvještaji visokog predstavnika važni. Ali oni to nisu. Važno je da su sigurne njihove investicije. Sve međunarodne institucije pišu o problemima, ali one su same dio našeg problema. Od kraja rata nismo imali nijedan proces u kojem nisu bili uključeni stranci. Ako BiH zaista bude propala kao država, onda su i stranci dio njene propasti”

Otpor popisu stanovništva

Die Presse donosi i članak o popisu stanovništva u BiH. “Četiri i po miliona stanovnika treba sada biti kategorizirano po vjeri. No, sve je više otpora takvoj kategorizaciji. Pored Srba-pravoslavaca, Hrvata -katolika i Bošnjaka-muslimana postoje i druge grupe koje nisu obuhvaćene.

Darko Brkan predstavlja grupu koja se protivi ovoj kategorizaciji i traži da se građani opredjeljuju kao ljudi. “Našom inicijativom želimo postići da građani iskoriste popis u znak protesta etničkoj diskriminaciji, koja se ogleda u zakonima i Ustavu BiH. Dejtonski mirovni sporazum predviđa da u svim institucijama trebaju paritetno biti predstavljena sva tri konstitutivna naroda. No takvo uređenje ne ide u korak s vremenom.

Na posljednjem popisu Bošnjaka je u BiH bilo najviše – 44%. Kako se ovaj odnos ne bi promijenio islamska zajednica u BiH poziva svoje sunarodnjake u inostranstvu da učestvuju u popisu”, piše austrijski list Die Presse.

Autor: Jasmina Rose
Odg urednik: Mehmed Smajić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close