PolitikaSvijet

Šta je fentanil, oko kojeg su Biden i Xi postigli dogovor?

100 puta jači od morfija i 50 puta od heroina

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se da će se uhvatiti u koštac sa ilegalnom trgovinom fentanilom.

Obje strane su izrazile spremnost na saradnju u borbi protiv trgovine ovom drogom, dok se Kina složila da će se obrušiti na hemijske kompanije kako bi zaustavila priliv ilegalnog fentanila u SAD koji je doprinio porastu smrtnih slučajeva od predoziranja.

Snažni sintetski opioid odigrao uzrokovao je oko 75 000 smrtnih slučajeva u SAD-u prošle godine.

Kineski proizvođači izvor su, ne samo same droge, već i hemikalija prekursora koje se mogu kombinovati da bi se ova droga napravila.

Vanda Felbab-Brown, stručnjakinja za međunarodni organizovani kriminal na Institutu Brookings, rekla je da je sporazum “diplomatska i politička izjava”, ali je njegov stvarni učinak još uvijek upitan.

“Ostaje da vidimo kakve će mjere Kina preduzeti prema tim tvrtkama”, rekla je.

Rekla je kako vjeruje da će Kina vjerovatno nastaviti koristiti saradnju u borbi protiv narkotika kao “monetu u pregovorima” i “instrument u vođenju šire diplomatije”.

Kina je ograničila direktne isporuke u SAD, što znači da se veliki dio ilegalne trgovine prebacio na rute kroz Meksiko. Američki zvaničnici kažu da Kina nije učinila dovoljno da zaustavi trgovinu ljudima, dok Kina uzvraća da je za američku epidemiju opioida isključivo kriva Amerika.

Šta je fentanil?

Fentanil je snažan sintetski opioidni lijek koji je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove za upotrebu kao analgetik (za ublažavanje boli) i anestetik. Kao analgetik je otprilike 100 puta jači od morfija i 50 puta od heroina.

Kako se konzumira?

Ušmrkavanjem, pušenjem, oralno putem pilule ili tablete, nanesen na upijajući papir, preko flastera, prodaje se samostalno ili u kombinaciji s heroinom i drugim supstancama, identifikovan je u lažnim pilulama koje oponašaju farmaceutske lijekove poput oksikodona.

Kakav je njegov učinak na tijelo?

Slično drugim opioidnim analgeticima, fentanil ima učinke kao što su: opuštanje, euforija, ublažavanje boli, sedacija, zbunjenost, pospanost, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, retencija urina, suženje zjenica i respiratorna depresija.

Kakvi su učinci predoziranja?

Predoziranje može uzrokovati stupor, promjene veličine zjenica, ljepljivu kožu, cijanozu, komu i zatajenje disanja što dovodi do smrti. Prisutnost simptoma kao što su koma, šiljaste zjenice i respiratorna depresija snažno ukazuje na intoksikaciju opioidima.

M.P. – buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close