BiHPolitika

Šta će značiti ako sve ovlasti preuzme Vlada FBiH

Korona dodatno podijelila stranke: Šta će značiti ako sve ovlasti preuzme Vlada FBiH

Ni u jeku borbe protiv koronavirusa u BiH očito ne može bez političkih tenzija i komplikacija. Posljednja u nizu je rasprava političkih stranaka u FBiH o (ne)zasjedanju Parlamenta ili davanju ovlasti Vladi FBiH koja kroz uredbe privremeno može zamijeniti zakonske odluke Parlamenta FBiH.

A šta je u suštini predmet spora i nezadovoljstva? Krizni štab Kantona Sarajevo prije tri dana je donio odluku da se zabranjuju sva okupljanja veća od 20 osoba. To u praksi znači da ne može zasjedati ni Parlament FBiH čije je sjedište u Sarajevu. Samo Zastupnički dom ima 98 članova pa nadležni poručuju da se naredba odnosi na sve – bez izuzetka.

Da cijeli proces bude još komplikovaniji za danas je bila zakazana vanredna sjednica Zastupničkog doma s jednom tačkom dnevnog reda. Trebalo je samo izglasati izmjene Poslovnika o radu i omogućiti da se sjednice održavaju elektronskim putem. Ipak, predsjedavajući Mirsad Zaimović je otkazao sjednicu, a danas će zasjedati samo Kolegij.

Opozicija (SDP, NiP, NS…) uporno traži da se osigura određeni prostor gdje bi se održala sjednica i gdje niko nikoga ne bi ugrozio. Cilj je izglasati izmjene Poslovnika i svako može ponovo u izolaciju te bi se sjednice održavale elektronski. Za ovaj scenarij se zalaže i HDZ.

S druge strane SDA, DF, pa i SBB smatraju da ne treba održavati sjednice Parlamenta FBiH zbog novonastale situacije i da je svako sastajanje, bilo gdje, rizično i predstavlja opasnost od širenja zaraze. U tom slučaju pozivaju se na Ustav FBiH koji kaže da u situacijama kada Parlament ne može zasjedati ulogu zakonodavca privremeno preuzima Vlada FBiH koja kroz donošenje uredbi koje bi imale snagu zakona može ubrzati proces. Argument je da bi Vlada FBiH takvim načinom rada ubrzala procese i vrlo efektno mogla donijeti niz odluka iz oblasti zdravstva i ekonomije koje su u ovom trenutku neophodne za pravovremeno djelovanje.

Opozicija se plaši da bi na taj način sva moć bila u rukama Vlade FBiH i da nema smisla ignorisati Parlament koji može zasjedati elektronski ukoliko se nađe način za izmjenu Poslovnika.

Ukoliko bi Vlada FBiH dobila mogućnost da brzo donosi uredbe sa snagom zakona o ključnim pitanjima, SDA računa da bi izbjegli mogućnost da se odluke blokiraju u Parlamentu gdje uglavnom imaju probleme s HDZ-om. Proces bi se brže odvijao.

Opozcija smatra da je takva mjera svojstvena samo u pojedinim zemljama u ovoj krizi, poput Mađarske, Srbije… Međutim, treba istaći da bi uredba imala ograničen rok trajanja te bi se već nakon mjesec morala ili produžiti ili ukinuti, a ukoliko bi u međuvremenu zasjedao Parlament, sve bi bilo poništeno.

Međunarodna zajednica, a prije svega Američka ambasada i OHR, ne direktno, ali na određeni način podržavaju ubrzavanje procesa te su bliže opciji da Vlada FBiH preuzme ulogu privremenog zakonodavca.

Koliko će građani i privreda ispaštati nova prepucavanja i za ove prilike preduge dogovore i politikantstvo pokazat će se vrlo brzo. Ekonomija će biti u padu, mali i srednji privrednici očajnički čekaju pomoć pa bilo kakve političke tenzije u ovom trenutku samo otežavaju situaciju.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close