Šta će se desiti sa 110 miliona KM namijenjenih za privredu FBiH?

Federalnim ministrima iz Stranke demokratske akcije, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava, na čelu s dopremijerom FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, koji čine Upravni odbor Fondacije ”OdRaz”, jučer je istekao rok od 30 dana za registraciju novog rukovodstva ove fondacije

(Fena)

Kako je za današnji “Dnevni avaz” potvrđeno u Vladi FBiH, oni do jučer u Registar Ministarstva pravde FBiH nisu upisali novo rukovodstvo Fondacije, odnosno Vinka Jakića, kojeg su 21. februara pokušali instalirati na čelo ove institucije, a da bi ovladali sredstvima Svjetske banke u iznosu od 110 miliona KM.

Ova sredstva, kako je potvrdila Svjetska banka, namijenjena su Projektu olakšavanja pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća u FBiH, te da je do 22. aprila produžen rok za efektivnost projekata.

Prema nezvaničnim infomacijama “Avaza” ministru finansija FBiH Anti Krajini, kao predsjedniku Upravnog odbora Fondacije “OdRaz”, stiglo je upozorenje iz Svjetske banke da je za ovu međunarodnu finansijsku instituciju jedino legalno aktuelno rukovodstvo Fondacije, na čelu sa Safetom Dautom, koje je prethodno, zbog implementacije 110 miliona KM, prošlo sve provjere Svjetske banke.

Također, kako je preneseno, Svjetska banka ne želi suspendirati ova sredstva, koja su veoma važna za pomoć privredi u Federaciji.

Ministar Krajina kazao je da ova sredstva još stoje kod Svjetske banke te da će se povlačiti sukcesivno, odnosno prema realizaciji projekata, što je još jedna od mjera ove finansijske institucije, koja, praktično, onemogućava krčmljenje ovog novca.

Na upit zašto promjene koje je 21. februara izvršio Upravni odbor Fondacije, nisu upisane u Registar, ministar je rekao tek da je “sve u fazi mirovanja dok ne porazgovaramo s ljudima iz Svjetske banke”.

Naveo je da će razgovore sa predstavnicima Svjetske banke zatražiti u ponedjeljak.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close