Srpski zetovi upravljaju OHR-om, hrvatski EUSR-om

Javnost se danima bombardira informacijama kako je OHR, kada je u pitanju Mostar, stao na stranu Bošnjaka i prihvaća podjelu Mostara što nije ni blizu istine kao ni informacija da je šef političkog odjela OHR-a Archie Tuta, inače Britanac, zapravo Bošnjak iz Mostara koji više od desetljeća radi u korist Bošnjaka Mostara.

Ovo je mala zemlja i u njoj sve se zna, pa i to tko je čiji potomak, a tko čiji zet. Da je po tome, Srbi, na primjer, nikada ne bi imali problema s OHR-om gdje imaju zetove.

Tko je Tuta?

Krenimo redom. Archie Tuta koji je navodno bio glavni kreator mostarskog Statuta kao i brojnih drugih važnih političkih rješenja u Bosni i Hercegovini je Britanac, koji godinama radi u OHR-u. Istina je da su njegovi korijeni iz Mostara. U središtu ovog grada, u naselju Cernica u blizini Općinskog suda, i danas postoji Tutin sokak, a nazvan je upravo po poznatoj srpskoj obitelji Tuta. Tu se i danas nalazi njihova kuća koja je nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirana. Na srpsko-pravoslavnom groblju u Bjelušinama nalazi se spomenik njegovog djeda, poznatog Mostarca Jove Tute, kojeg su ustaše odvele 1941., a pretpostavlja se da je završio u koncentracijskom logoru Jadovno. Tih godina su njegova baka i otac protjerani iz Mostara i završili u Beogradu. Tamo je Archiev otac upoznao njegovu majku koja je bila kćer tadašnjeg veleposlanika Velike Britanije u Jugoslaviji i odvela ga u Englesku. Tamo se i rodio Archie Tuta koji je danas britanski diplomat.

Iako to javnosti najčešće ostaje nepoznato, veliki broj stranih diplomata koji su prošli kroz OHR imaju neke veze s našim prostorima. No ne bi se reklo da to ima previše veze s odlukama koje donosi OHR. One se ipak potvrđuju na višoj razini. Jasno je to ako uzmemo primjer visokog predstavnika Valentina Inzka koji je veliki vjernik i koji je blizak s katoličkim svećenicima u BiH, među kojima je bilo i značajan broj onih koji su lobirali za HDZ BiH i povlačenje Inzkove odluke vezane za suspenziju odluka Središnjeg izbornog povjerenstva oko formiranje sadašnje federalne vlasti. U ovom slučaju, služba je bila služba, a družba družba. A ako bismo sudili po krvnim zrncima i rodbinskim vezama visokih dužnosnika OHR-a, onda po toj logici Srbi ne bi trebali imati nikakvih problema s OHR-om.

Naime, i punac visokog predstavnika Valentina Inzka je Srbin. On trenutačno živi u Argentini gdje je tijekom pravoslavnog Božića boravio i Inzko koji je tu priliku iskoristio da Božić proslavi s puncem koji je bolestan.

Zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore oženio se Srpkinjom dok je bio veleposlanik SAD-a u Crnoj Gori.

Peter i Ana

Javnosti je vjerojatno nepoznato i to da je specijalni predstavnik Europski unije u BiH Peter Sorensen hrvatski zet. Supruga Petera Sorensena je Ana Maria rođ. Domančić. Osnovnu školu je pohađala u Hvaru, a kasnije se školovala u Zagrebu. Radila je za UNPROFOR i tako upoznala supruga. Zimi ih se rijetko može vidjeti na Hvaru, no Ana Maria je ljeti skoro svake godine u rodnom gradu, s dva još maloljetna sina. Peter dolazi znatno rjeđe, ali i njega se na Hvaru može vidjeti tijekom sezone.

Navodno je i Sorensenov zamjenik Talijan Renzo Daviddi balkanski zet.

Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close