-TopSLIDEBiHPolitika

Srpski predstavnici kreću u bojkot, neće učestvovati u radu institucija BiH

Politički predstavnici iz RS-a, manjeg bh. entiteta, od sutra neće učestvovati u radi institucija BiH niti će donositi odluke.

Zaključak je to nakon sastanak političkih predstavnika iz RS koji je održan u Banjoj Luci.

Razlog je nametanje zakona o zabrani negiranja genocida o Srebrenici.

Usvojeno je i pet zaključaka: 

1. Politički predstavnici iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ga neprihvatljivim i ništavnim.

2. Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara.

3. Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama i odbacujemo saradnju s njim

4. Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu.

5. Preko poslaničkih klubova bit ce upućena dva zakona za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima.

avaz

Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nakon sastanka lidera parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske rekao je da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH, javlja televizija N1.

Jedan od zaključaka sastanka je da se u proceduru biti upućene izmjene dva zakona.

“Ne povlači se niko ali nema uslova za rad u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH I Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Čubrilović.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da se odluka Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BIH neće učestvovati u odlučivanju.

Takođe, dogovoreno je da se na sjednici NSRS koja će biti u petak nađu izmjene dva zakona te da će ta sjednica biti zatvorena za javnost.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close