-TopSLIDEBiHPrivreda

Sretan rođendan Rusmiru Hrviću

Rusmir Hrvić, predsjednik uprave „AS GROUP“

Kompanija zapošljava preko 4.000 radnika i bavi se proizvodnjom hrane, trgovinom i industrijskom konfekcijom. Rusmir Hrvić kaže da ljudi čine kompaniju te da je briga za uposlene na prvom mjestu.

Rusmir Hrvić rođen je 01.10.1973. godine u Tešnju. Srednju školu završio je u Doboju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U kompaniji AS Jelah radio je od 1995. godine, a nakon diplomiranja je imenovan za zamjenika direktora  preduzeća AS. 

Hrvićeva biografija ispunjena je brojnim, za naše prilike ne toliko konvencionalnim poslovnim iskustvima, kao što su akvizicije kompanija. Kao jedan od odgovornih ispred AS GROUP sudjeluje u akvizicijama, najprije Kenta 2007. godine kada AS GROUP kupuje tursku tvornicu keksa Kent Elit, čime je prvi put jedna domaća kompanija akvizirala stranu firmu i brand. Od 2008. godine radi na restruktuiranju akviziranog preduzeća Napredak d.d., tekstilne industrije iz Tešnja, gdje ova kompanija za kratko vrijeme iz stanja pred zatvaranje, postaje  stabilno preduzeće sa 350 zaposlenih.

Slijedi 2010. godina i akvizicija Vispaka, čime AS GROUP postaje većinski vlasnik dionica bosanskohercegovačke prehrambene industije Vispak iz Visokog. Prepoznavši snagu Vispakovih brandova poput Zlatne džezve, Espresso kafe, Begove čorbe, Club čokolade, Hrvić upravlja procesom konsolidacije ovog posrnulog preduzeća i njegovog razvoja, dostigavši za kratko vrijeme prijeratni nivo proizvodnje.

Slijede, podizanje razine kvaliteta postojećih proizvoda Vispaka, inovacije, kao i pokretanje novih brandova i proširenje asortimana proizvodnih programa što je dovelo do uduplavanja godišnjeg prihoda od momenta akvizicije, i povrata investicije u period od tri godine. Vispak danas izvozi u 27 zemalja i na četiri kontinenta sa ukupno 15 miliona KM prihoda od izvoza.

Hrvić 2012. godine učestvuje u pokretanju nove kompanije Fortitudo d.o.o. u Travniku, koja nastaje na bogatoj tradiciji tekstilnih industrija Borac iz Travnika i Napredak iz Tešnja. Počevši praktično od nule, Fortitudo je za godinu dana zaposlio 650 radnika. Danas Fortitudo zapošljava preko 800 radnika koji šiju visokokvalitetna odijela i mantile za najveće modne brandove na svijetu. Iste godine  Vispak d.d. kupuje Gomex d.o.o., tvornicu čokolade i čokoladnih jaja iz Laktaša, čija je tehnološka linija dodana Vispakovim postrojenjima. Početkom 2013. godine, Hrvić finalizira gotovo dvogodišnje pregovore, kada AS GROUP akvizira kompaniju i brand Oaza d.o.o.

U februaru 2104. godine, AS GROUP je kupovinom kompanije Klas d.d. Sarajevo koju je predvodio Hrvić, uspješno realizirala svoju do sada najveću akviziciju. Ovaj put AS GROUP je akvizirala Klas Grupaciju koju osim Klasa čine još kompanije Sprind d.d. Sarajevo i Mlin i pekara Ljubače. Akvizicijom Klasa nastao je jedan veliki poslovni sistem i stekli su se uvjeti za pokretanje i razvoj prehrambene industrije u cijeloj BiH. Akvizicija Klasa je ujedno i jedan od strateških koraka AS GROUP u ostvarenju cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji.

U tekućoj godini:
– “AC Food”: Prehrambena industrija „Agrokomerca“
– “Svjetlostkomerc” Sarajevo
– “Solana” Tuzla

 

 

No važnije od svega je to da Hrvićevu biografiju i poslovne poduhvate karakterizira spašavanje radnih mjesta i povećanje broja zaposlenih u svim preduzećima koje je preuzeo, stabilno poslovanje,  redovne i dobre plaće zaposlenih, poboljšanje kvaliteta proizvoda ali i proizvodnje novih, rast izvoza, ne samo u region i Evropu nego i na druge kontinente.

“AS Group” sačinjavaju trgovačka kompanija AS Jelah, zatim prehrambene industrije “Klas” Sarajevo, “Vispak” iz Visokog, “Oaza” Tešanj, “Sprind” Sarajevo, “Mlin i pekara Ljubače” Tuzla, kao i tekstilne industrije “Napredak” Tešanj i “Fortitudo” Travnik, te kompanija za upravljanje nekretninama “Vemal” iz Tešnja.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close