-TopSLIDEJavne ličnostiKulturaM plusVisoko

Sretan rođendan Mustafi Ceriću

Dr. Mustafa Cerić je rođen u zaseoku Veliko Čajno, u Gračanici kod Visokog, 5. februara 1952. godine, u porodici sa šestero djece. Otac mu je radio u rudniku, a majka je bila domaćica i glava porodice.

Opširnije magazinplus.eu

 

 Univerzitet Al-Azhar u Kairu, Odsjek za arapski jezik i književnost. Diplomirao je 1978. godine.

– Univerzitet  u Čikagu, Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije. Postdiplomske studije iz islamske teologije, a na istom univerzitetu doktorira, braneći tezu „A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi“ (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlurom Rahmanom, 24. 09. 1986. godine.

– Na Obnoviteljskom saboru u Sarajevu, 28. aprila 1993. godine, imenovan je naibu-reisom Islamske zajednice BiH. Zbog ratnih okolnosti i agresije na Bosnu i Herceogivnu, Sabor Islamske zajednice, kao tijelo ovlašteno za izbor reisu-l-uleme, na prvom redovnom zasjedanju u Tuzli, 29. augusta 1995. godine, donosi odluku o dodjeli menšure reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, čime postaje prvi reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH.

– Nakon okončanja mandata reisu-l-uleme, dr. Cerić pokreće i osniva Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti – BANU, kao i Svjetski bošnjački kongres (SBK).

Živi u Sarajevu, oženjen je i otac je troje djece.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close