-TopSLIDEBiHPolitika

Srebrenički bojkot na raskrsnici: Mandate (ne)će odbiti svi Bošnjaci

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbora u Srebrenici i pored bojkota Bošnjaci bi mogli osvojiti između šest i osam mandata. Od toga svi mandati osim jednog pripadaju koaliciji Moja adresa Srebrenica. Izborni prag je prešao još DF. Koalicija Moja Adresa Srebrenica osvojila je 2.019 glasova, dok je DF osvojio 210. Ono što je evidentno bojkot izbora u samom gradu se najviše odrazio na rezultata SDP-a koji je nakon afere s Begom Bektićem ostao samo na 88 glasova. Na poništenim izborima SDP je pretendovao na dva mandata. 

Ovakav rezultat plod je činjenice da se bojkot odnosio isključivo na ljude koji žive u Srebrenici dok su u rezultate izbora ušli glasovi sa biračkih mjesta u FBiH i pošte koji nisu ni poništavani. Prema dobro obaviještenim izvorima iz Srebrenice Bošnjaci su bojkotom izgubili oko 1.000 glasova, a Moja adresa Srebrenica je mogla biti politički subjekt sa najviše glasova. Analize izlaska na izbore kažu da je na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici glasalo malo više od 200 Bošnjaka. Dio je svakako vezan za one koji rade u opštinskim institucijama, a Patriji se javio i dio njih koji su se kako kažu odlučili na taj korak jer nisu dobili nikakvo pojašnjenje kakav je plan nakon izbora.

–    Mi sada čekamo ishod apelacije koju smo poslali Ustavnom sudu, izbori u Srebrenici trebaju u cijelosti biti poništeni. Imamo plan razgovarati s višim nivoima vlasti, animirati međunarodnu zajednicu i konačno napraviti situaciju da se prekine sa diskriminacijom Bošnjaka, rekao nam je Alija Tabaković koji je u utrci za načelnika prema dosadašnjim podacima osvojio  2.433 glasa. 

Za Tabakovića je i pored bojkota na biračkim mjestima u Srebrenici glasalo 227 osoba. Upravo je Tabaković sa Ćamilom Durakovićem i Sadikom Ahmetovićem bio i inicijator odluke o bojkotu izbora. Ne slaže se s konstatacijom da je tako samo uskraćen glas ljudima koji žive u Srebrenici, jer je dogovor da se osvojeni mandati ne preuzimaju. Odustajanje od mandata je već najavio Ćamil Duraković koji je na listi Moja adresa Srebrenica osvojio najviše glasova. Unutar liste ipak postoje neslaganja o čemu je potpuno otvoreno progovorio Zulfo Salihović iz SDA.

–    O tome tek treba razgovarati. Ja sam se bunio što stvari prelamamo preko koljena. Ovako teret svega nose samo Srebreničani i to koji žive u ovom gradu. Ja ću ako ne bude šireg konsenzusa uzeti mandat, jer ako nas šest ili sedam odbornika u Srebrenici ne možemo uticati da Bošnjaci bolje žive onda je logično pitanje šta može pet ili šest Bošnjaka u NSRS i Vijeću naroda RS-a. Vjerujte da već razmišljam okupljati kritičnu masu ljudi u Srebrenici koji razmišljaju svojom glavom i koji će se suprotstaviti nametanju odluka od strane pojedinaca, rekao nam je Salihović.

Smatra da se o svemu trebaju izjasniti i organi SDA, te unutar liste procijeniti šta je u ovom trenutku najbolje učiniti. Njemu smeta što se u Srebrenici nameće jedna politika a samo desetak kilometara dalje u Bratuncu Bošnjaci idu u koaliciju sa SNSD-om.

Da o svemu treba dobro razmisliti smatra i Salko Tursunović iz SBiH koji je također osvojio mandat. On se iz SAD-a vratio u Srebrenicu.

–    Nisam još odlučio šta ću uraditi. Ja mislim da se mi moramo boriti za svoja prava, a dio borbe se vodi i u odborničkim klupama. Moramo sjesti da vidimo kakav nam je plan ako apelacija kod Ustavnog suda ne uspije. Ako ostanemo samo na odbijanju mandata čime bi se uspostavila jednonacionalna vlast u Srebrenici nećemo puno napraviti, rekao je Tursunović.

Za Tabakovića ovakva razmišljanja predstavljaju iznenađenje jer su kako tvrdi svi sa liste podržali odluku o bojkotu izbora. Pred njim, Ahmetovićem i Durakovićem je težak zadatak da uvjere prvo Srebreničane, a zatim i javnost da bojkot izbora nije prvenstveno plod njihove želje da se izbjegne odgovornost zbog još jednog izbornog neuspjeha u ovom gradu. U suprotnom, neslaganja će biti sve dublja, a međusobne optužbe sve glasnije. Opet će se prstom upirati čija porodica jeste, ili nije u Srebrenici, treba li, ili ne da primjer odbornika iz Srebrenice slijede i predstavnici u institucijama RS-a koji svakodnevno ukazuju da se na njenom cijelom teritoriju vrši diskriminacija Bošnjaka.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close