Srđan Puhalo: Golgota istine

I dok se o krstu na Zlatištu raspravlja najčešće sa dva aspekta, moralnog (Federacije BiH) i estetskog (Republika Srpska), ja čitavo vrijeme razmišljem kome je taj krst namijenjen?

Autor: Srđan Puhalo

Srbima koji su stradali u Sarajevu, Srbima koji su stradali oko Sarajeva ili Srbima koji su stradali i u Sarajevu i oko Sarajeva.

Pođimo redom.
Prema riječima predsjednika Saveza logoraša RS Branislava Dukića, krst je podignut “u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba”.
Ako sam dobro razumio riječi Dukića, u Sarajevu je ubijeno 6500 Srba od strane Bošnjaka, Hrvata i Srba koji su se borili na strani Armije BiH.
S druge strane  direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević, tvrdi da je u Sarajevu ubijeno 7115 Srba i napominje da ima dokumentaciju, dokaze i izvore, elementarne podatke, a za većinu njih i od pet do deset izvora kao dokaz da su stradali. On je naveo da je moguće odstupanje  deset do 15 odsto od broja 7.115 ubijenih sarajevskih Srba, koji su, prema popisu stanovništva u aprilu 1991. godine, bili evidentirani kao stanovnici Sarajeva i deset sarajevskih opština.
Ako sam dobro razumio ovu izjavu,  u Sarajevu je od strane Armije BiH ubijeno između 7826 i 6400 Srba.
Prema istraživanjima Mirsada Tokače i njegovog Identifikaciono dokumentacionog centra, u Sarajevu je poginulo 3300 Srba, od toga 2202 kao vojnici vojske Republike Srpske, 400 u Armiji BiH i 698 civila. Slobodna Bosna br. 933 od 25.09.2014. godine.
Naravno  ovo nije problem metodologije, jer da postoji dobra volja, za 18 godina od kraja rata, ta metodologija se mogla odavno usaglasiti. Ovdje je problem istina, tj. odsustvo želje da se dođe do istine, koju će prihvatiti i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.
Sasvim je jasno da neko opasno laže o broju ubijenih Srba u Sarajevu, a laže se da bi se živima manipulisalo. Pretvaraju nas u zombije koji se ne hrane mesom ljudi, već lažima o mrtvima i falsifikovanjem istorije.
I zato krst na Zlatištu nije samo moralno ili estetsko pitanje, to je „spomenik“ razapetoj istini o proteklom ratu koju političari mrcvare i sakate po potrebi.
I zato Bože, ako smo već na Golgoti,  ne opraštaj im jer vrlo dobro znaju šta rade i zašto to rade!!!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close