-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Srbija studentice koje su veličale Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u Beogradu

Sa današnje pres konferencije (Foto: RTRS)

SRAMOTAN POSTUPAK

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentce Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su na društvenim mrežama veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Srbija je, nažalost, nagradila za ovaj njihov sramotni postupak.

Naime, na konferenciji za novinare koja je održana u Istočnom Sarajevu i na kojoj su one iznijele niz tvrdnji da su “izložene medijskoj hajci od strane svojih kolega, ali i građana Sarajeva i Federacije BiH”.

U “pomoć” je priskočio generalni direktor “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek koji je rekao da će, na poziv direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je od prije neki dan novo lice na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

“Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas”, rekao je Elek.

Ovime su studentice, koje su uradile krivično djelo po zakonu koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zapravo nagrađene za veličanje ratnih zločinaca.

Podsjećamo, internetom su se ovih dana proširile fotografije koje su preuzete sa privatnih Instagram profila dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a na kojima one veličaju ratne zločince.

Naime, kako je screenshotom zabilježeno sa Instagram profila studentice, jedna od dvije studentice je u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta. Tzv. “story” odnosno svoju Instagram priču objavila je u vidu opcije “Bliski prijatelji” kojom dozvoljava da njena objava bude vidljiva samo određenim ljudima.

Druga studentica je objavila fotografiju zločinca Mladića na kojem je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.

Navodno, neke njihove kolege sa fakulteta i prijatelji su reagovali na dati sadržaj, na šta je jedna od studentica odgovorila “Ma nek smo vas pobili”.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da će formirati predmet podvodom ovog slučaja.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close