Kultura življenjaLifestyle

Spremite se za snijeg i minuse

Danas se sa sjeverozapada očekuje jače naoblačenje koje će se proširiti na cijelu zemlju i usloviti pad temperature zraka, kišu i snijeg. Padavine prije podne u Krajini i sjevernim područjima Bosne i širit će se prema jugu i istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. U Bosni se od poslijepodnevnih sati i tokom noći na srijedu očekuje da kiša pređe u susnježicu i snijeg. Većinom će pasti između 15 i 30 litara padavina po metru kvadratnom, lokalno do 40 litara. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni ujutro jugo koje će prije podne promijenuti smjer na sjever i sjeverozapad. U Hercegovini jugo veći dio dana, od poslije podnevnih sati vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka od 9°C u Krajini do 16°C na istoku Bosne. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 18°C. Sa dolaskom padavina osjetan pad temperature zraka. U Sarajevu prije podne sunčano. U drugom dijelu dana se očekuje naoblačenje. Od poslijepodnevnih sati kiša. U noći na srijedu se očekuje i susnježica ili snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15°C.

U srijedu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Više padavina ujutro i u noći na četvrtak. U jutarnjim satima većinom susnježica i snijeg, a preko dana u nizinama i slaba kiša. Tokom noći na četvrtak, padom temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica. U Bosni se očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini prije podne pretežno oblačno. U jutarnjim satima sa slabom kišom, na planinama slab snijeg. U drugoj polovini dana u Hercegovini smanjenje oblačnosti. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U četvrtak u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom. Preko dana u nizinama će padati i kiša. U Bosni se očekuje između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini pretežno oblačno, a poslije podne smanjenje oblačnosti. Slabije padavine u sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U petak u Bosni prije podne sa snijegom ili susnježicom. U noći na subotu smanjenje oblačnosti. U Hercegovini prije podne pretežno oblačno, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Vjetar prije podne umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close