SPP: Zakon o prebivalištu i boravištu nova opasnost po Bošnjake i Hrvate

Stranka pravde i povjerenja (SPP) u najnovijem Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine vidi jednu opasnost od moguće segregacije naroda i građana u jednom dijelu BiH, točnije u Republici Srpskoj.

Smatramo da predloženi Zakon nije dobar i da ne bi trebao proći Dom naroda i biti usvojen bez podrobnijeg očitovanja struke i javnih rasprava, te svih sudionika civilnog i društvenog života u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

Političke odluke u nekim slučajevima su plod teških kompromisa, a nažalost u ovom slučaju ucijena oko izbacivanja odnosno ostanka pojedinih stranka u Vijeću ministara u BiH iz Federacije BiH, i neznači da su dobre i pravedne. Hrvati i Bošnjaci “de facto” nemaju jednaka prava s većinskim srpskim pučanstvom u Republici Srpskoj, ali ukoliko bi se to provelo i “de jure” to bi značilo propast demokratskog sustava u BiH, smatraju u SPP-u.

Ova stranka smatra da “u Parlamentu BiH treba učiniti sve da građani i narodi niti na jednom dijelu BiH se ne osjećaju ugroženim ili diskriminiranim, kako Bošnjaci i Hrvati u RS-u, tako i Srbi u FBiH”.

Novi prijedlog Zakona ne vodi računa o brojnim Hrvatima i Bošnjacima Posavine koji su prognani sa svojih višestoljetnih ognjišta i teško se vraćaju, između ostalog, i zbog opstrukcije domaćih vlasti oko administrativnih formalnosti. Daljnje usložnjavanje i plašenje povratnika, kao što je prije nekoliko godina bilo u svezi oduzimanja zemlje i šume onima koji je ne obrađuju i održavaju u RS-u, a znamo da se to odnosi na izbjegle i raseljene Bošnjake i Hrvate u RS-u, samo je još jedna indirektna odluka u nizu da se povrtnici ne trebaju vraćati i da se legalizira etničko čišćenje, smatraju u SPP-u.

Nedavni slučaj iz Slovenije, koja je također radila nešto slično, brisala neslovence, nedavnom odlukom Suda za ljudska prava iz Strazbura osporena je kao protivna pravima na poštivanje privatnog života i obiteljskog života. Nismo sigurni da se nešto slično neće dogoditi i u slučaju BiH, koja bi u ovom slučaju bila na velikom gubitku, navodi se u saopćenju SPP-a.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close