Sporni dio TTIP-a o sudovima koje žele multinacionalne korporacije izglasan pod drugim imenom

Jučer je od svih medija u Hrvatskoj samo Index izvijestio da se u Bruxellesu glasalo o Trans-atlantskom sporazumu (TTIP), ali nije pojasnio o čemu se zapravo radi.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Hrvatski su građani tako saznali “kako je TTIP sporazum između EU i SAD-a koji bi trebao bi ojačati pristup Europskoj uniji tržištu Sjedinjenih Američkih Država, ali ne smije srozati standarde EU ili pravo na reguliranje u ime javnog interesa, što su naveli članovi Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta u nacrtu preporuka izglasanih u četvrtak. Pravila za rješavanje sporova između ulagača i države, trebaju se reformirati i poboljšati, dodali su zastupnici”.

“Europski je BDP uvelike ovisan o trgovini i izvozu tako da bi “dobro osmišljen” sporazum sa Sjedinjenim Državama mogao pomoći povećanju udjela industrije u BDP-u EU-a za 15 do  20% do 2020. godine, budući da bi europskim tvrtkama, posebice malim, srednjim i mikro poduzećima, pogodovalo tržište od 850 milijuna potrošača”, kaže se u tekstu kojeg citira hrvatski portal.

Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta je jučer s 28 glasova za i 13 protiv usvojio sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država (TTIP), ali će na svojoj plenarnoj sjednici koja će se održati 10. lipnja posljednju riječ imati Europski parlament, prenosi El Pais.

“Jučer je učinjen važan korak za europski legitimitet u pregovorima koji se vode tek nešto više od osamnaest mjeseci. Ovo je prvi put da odbor Europskog parlamenta izražava plašljivu podršku trgovinskom sporazumu sa SAD-om, ali naglašava kako je sadržaj sporazuma važniji od brzine usvajanja”, prenosi španjolski dnevni list.

Zastupnici pljeskom pozdravili “trud” povjerenice Malmström koja je tražila da pregovori budu transparentniji i smatra “pozitivnom” promjenu koju je ranije predložila Švedska, a to je stvaranje neovisnih žalbenih sudova koji bi odlučivali o sukobu interesa između privatnih kompanija i država.

“Za dio pod imenom ISDS (Investor-state dispute settlement) smo znali da je mrtav”, rekao je izvor iz Europske komisije prije mjesec dana i sada bi svi trebali biti zadovoljni, jer prema ovome što piše multonacionalne korporacije neće biti iznad nacionalnih država i suvereniteta pravosuđa svake od zemalja članica Europske unije ili EU u cjelini.

Međutim, ovdje i jest prijevara. ISDS je odbijen pod tim imenom, ali kako javljaju iz Syrize i bloka Europske ljevice u jučerašnjem glasanju je jednostavno proguran pod drugim imenom i ništa bitno se nije promijenilo.

Talijanski portal Contropiano piše kako su Europska ljevica i Lista Tsipras, odnosno njihova i zastupnica Eleonora Forenza koja je sudjelovala u glasanju, objavili priopćenje kojim obavještavaju javnost o tome što je jučer zapravo odlučio Odbor za vanjsku trgovinu Europskog parlamenta u vezi sa sporazumom TTIP.

Ugovor o liberalizaciji tržišta koji naš svijet stavlja u ruke multinacionalnih kompanija u Europskoj komisiji je prošao s 28 glasova za i 13 protiv, a nakon glasovanja je eurozastupnica Eleonora Forenza objavila sljedeće priopćenje:

“Prije nekoliko trenutaka je Odbor za  vanjsku trgovinu Europske komisije glasovao za TTIP, a predstojeće glasovanje će biti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Većina koju čine “Velika koalicija” koja okuplja socijaldemokrate i pučane je zapravo glasovala za uključivanje klauzule ISDS, ali pod drugim imenom. Ovom se klauzulom na kraju ipak omogućava korporacijama da tuži one države koje bi primjenjujući svoje zakonodavstvo na njihovu štetu štitile prava vlastitih građana. I ne samo to, ujedinjeni u “Veliku koaliciju”, socijaldemokrati i pučani su također glasali protiv izmjena i dopuna odredaba u borbi protiv klimatskih promjena.

Moj glas o tim točkama je bio negativan i također sam se usprotivila regulatornom mehanizmu suradnje koji će dati ogromnu moć multinacionalnim korporacijama. Glasala sam protiv i zbog toga što unutar ovog ugovora ne postoje nikakve javne službe od kojih bi građani izričito mogli tražiti da znaju što ugovor sadrži, a što ne. Prema tome, glasovala sam protiv mišljenja kojeg izrazila Europske komisije.

U svakom slučaju nastavit ću našu borbu protiv ugovora koji prijeti i ugrožava našu demokraciju, proizvodnju hranu i naša prava. 10. lipnja na plenarnoj sjednici će se ponovno glasovati i potrebno je maksimalno mobilizirati građane, udruge i sve ostale. Sada i uvijek #stopTTIP”, piše zastupnica Eleonora Forenza.

Talijanska eurozastupnica redova kluba zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice, te članica talijanske “Liste Tsipras-L'Altra Europa” ne navodi u kojoj je formi prošao odbačeni sporni dio ISDS, odnosno, onaj kojim se osnivaju sudovi koji daju veću moć korporacijama i istovremeno dokidaju nacionalne države, no, obzirom da je bila prisutna, vjerojatno zna o čemu govori.

Dakle, pregovori i sadržaj do sada usvojenih akata uopće nisu transparentni, kako to piše El Pais koji pozdravlja “trud” povjerenice Malmström i što se “izborila za odbacivanje suda za rješavanje sporova između ulagača i država u svom izvornom obliku”. Kako će ti sudovi izgledati pod novim imenom? Posve sigurno onako kako su izvorno zamišljeni, a da u Europskom parlamentu 10. lipnja sve prođe “u najboljem redu” pobrinut će se “Velika koalicija” lijevog i desnog centra.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close