Sporazum o suradnji na području veterinarstva sa Albanijom

Uspješan zajednički rad Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH usmjeren ka boljitku domaće proizvodnje i privređivanja u privredi, jučer je nastavljen u Albaniji.

U Ministarstvu poljoprivrede Albanije u Tirani potpisan je Sporazum o međusobnoj saradnji u veterinarskom sektoru između BiH i Albanije.

Delegaciju ispred Bosne i Hercegovine predvodio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirko Šarović a u ime dopremijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, bio je savjetnik Suad Čamdžić te predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH.

„Sporazum podrazumijeva pospješivanje saradnje u veterinarskom sektoru, priznavanje veterinarskih certifikata i svim drugim olakšicama između naše dvije zemlje u toj oblasti. Dogovoreno je da se saradnja u narednom periodu još više unaprijedi. Ovo su napori koji se ulažu kako bi se robna razmjena što više povećala, odnosno kako bi se stekli još bolji uslovi za realizaciju iste,“ rekao je savjetnik dopremijera i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Suad Čamdžić

Nakon ovog potpisivanja, upriličen je susret sa ministrom trgovine Albanije i zamjenikom premijera Albanije.

„Ovom prilikom je dogovoreno da će biti pripremljeni i potpisani sporazumi o razmjeni trgovinskih roba. To će podrazumijevati olakšice da naši privrednici što uspješnije i što bolje surađuju sa kolegama iz Albanije. Pošto i Albanija i Bosna i Hercegovina djeluju u okviru CEFTA-e te nemogućnosti razmjene roba sa Republikom Hrvatskom od 01.07.2013. godine, imamo još veću šansu da se saradnja i razmjena roba sa Albanijom još više pospješi. Dogovorili smo da se saradnja unaprijedi na način da se poboljša sama komunikacija između država, da se u cijeli proces snažnije uključe vanjskotrgovinske komore, zajednička učešća na sajmovima te veći i češći kontakti između privrednika naše dvije zemlje. Dogovoreno je da i mi iz ministarstava, ministri i savjetnici budemo u većoj i češćoj komunikaciji i razmjeni podataka a sve u svrhu servisa naših privrednika, “ dodao je Čamdžić.
Pored ovoga, biti će dogovoren termin održavanja sastanka između privrednih grupa Albanije i BiH. Također, zaduženi su i ambasadori zemalja da za sve probleme carinskih i necarinskih barijera budu na raspolaganju te da hitno obavještavaju resorna ministarstva kako bi se problemi žurno i efikasno mogli prevazilaziti.

www.magazinplus.eu – FMPVŠ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close