Spomenik prirode Tajan: Tajanstveni kutak BiH

Jedna od turistički atraktivnih lokacija u Bosni i Hercegovini je Spomenik prirode “Tajan”, koji se nalazi između općina Zavidovići i Kakanj. Najveći vrh je na nadmorskoj visini 1.297 metara.

Referentica Info centra Spomenika prirode “Tajan” Armina Mujkić izjavila je za Fenu da je Info centar počeo rad 1. jula ove godine.

Turistima koji žele posjetiti Tajan preporučuje se put kroz Kakanj, jer je asfaltiran a put kroz Zavidoviće je neobnovljen.

– Dnevno nas posjeti oko 20-30 gostiju, domaćih i stranih. Gosti koji ostaju dan, posjete jezeo, kupaju se na jezeru i u rijeci Gostović, obilaze planinarske staze i vodopade – objasnila je Mujkić.

Cijena noćenja je vrlo povoljna i iznosi od 15 do 25 KM, zavisno da li su bungalovi ili vikendice.

– U ovom mjesecu smo imali jako puno stranih turista koji su ostajali po nekoliko dana. Nedavno su nas posjetili izviđači iz Luksemburga koji su ostali šest dana, a trenutno su nam u goste došli studenti biologije iz Tuzle koji istražuju floru i faunu – naglasila je.

Guste crnogorične šume i beskonačne staze u brdima pružaju ljubiteljima prirode veliki broj mogućnosti za aktivan boravak u prirodi.

Područje Spomenika prirode bogato je čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i rijetkim endemskim biljkama i životinjama.

Šire područje “Tajana”, površine oko 50 kilometara kvadratnih, proglašeno je zaštićenim 2008. godine.

Ljubitelji prirode učinili su izrazit napor da bi zaštitili ovaj tajanstveni, mali i lijepi kutak Bosne i Hercegovine.

– Tajan je idealan za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prijevoja i pored planinskih rječica nudi mnogo mogućnosti za izbor biciklističkih ruta – objasnila je Mujkić.

Oko 200 km staza je markirano na terenu i snimljeno GPS uređajem. Osim toga, spomenute staze su spojene markacijom i sa susjednim gradovima, pa je moguće sigurno putovati između mjesta Zavidovići, Zenica, Kakanj, Breza i Vareš.

– Prva brdskobiciklistička trka u historiji bh. biciklizma je održana upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine sredinom maja, kad se na prostorima “Tajana” održava MTB XC trka. Za naše posjetioce nudimo i uslugu iznajmljivanja profesionalnih brdskih bicikala i ostale opreme, po veoma povoljnim cijenama – dodala je.

Obale jezera uokvirene gustom šumom, uređene staze za šetnju oko jezera, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama zasigurno će vaš boravak učiniti nezaboravnim. Danas, Mašičko jezero, nakon obavljenih radova, predstavlja pravu turisitičku atrakciju koja se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke.

Jezero već koriste pripadnici Civilne zaštite ZDK-a, jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom za vježbanje i testiranje ronilačke opreme.

Kanjon je prepun pećina koje su idealna prebivališta medvjedima tokom njihovog zimskog sna. U speleološkim objektima na “Tajanu” pronađeni su brojni arheološki nalazi, sve od paleolita pa do srednjeg vijeka.

– Osim toga, pronađeni su i kosti izumrlog pećinskog medvjeda, pećinske hijene i crvenog jelena, stari oko 15.000 godina – naglasila je.

Veći dio Spomenika prirode izgrađen je od masivnih krečnjaka trijaske starosti. Po strukturi su veoma ispucali i karstificirani, pa se u njima pojavljuju pećine, jame, ponori i vrela.

– U području Spomenika je otkriveno više od 100 speleoloških objekata. Najviše speleoloških objekata po jedinici površine u BiH je na “Tajanu”. Najduža pećina u Kantonu, a šesta po dužini u BiH, je sistem jame “Atom”. Najizdašnije kraško vrelo u ZDK-u je Izron suhe – kazala je Mujkić.

Lukina pećina se nalazi u podnožju vertikalne litice srednje stijene.

– Ova pećina je pristupačna čak i amaterima. Pećina Srednje stijene se nalazi u blizini Lukine pećine. Otkrivena je u maju 2003. godine. Poznata je po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa kao i po stalagmitu koji podsjeća na majku s djetetom. Ujedno, ovo je najljepša pećina u BiH i otvorena je za turističke posjete – dodala je.

Pećine i podzemne špilje nastanjuju razne vrste insekata, gmizavaca i pauka. Na “Tajanu” možete iznajmiti opremu za obilazak ovih pećina uz pratnju iskusnih speleologa.

– Ovdje možete pronaći endemski bosanski ljiljan (Lilium bosniacum), koji je vjekovima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je 30 cm široki bršljan (Hedera helix). Na nekih 10 km od Spomenika “Tajan” raste Gregersenova mlječika (Euphorbia Gregersenii fam, Euphorbiaceas), još jedna zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka – naglasila je Mujkić.

U Ukrasnoj pećini u potoku Suha otkrivena je nova životinjska vrsta nazvana tajanska pećinska mokrica (Cyphonethes tajanus), koja se nalazi samo na “Tajanu”. Porodica kojoj pripada ova vrsta se tretira kao vrlo stara i poznata, upravo po priličnom broju pećinskih vrsta, kojih je najviše na Balkanskom poluotoku.

Guste šume, koje prekrivaju cijeli “Tajan”, dom su medvjedima, vukovima, lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama, veprovima. Rječice i potoci su bogati ribom i rakovima.

Za siguran i ugodan boravak na “Tajanu” pobrinut će se certificirani planinarski vodiči.

Informacije o turističkoj ponudi “Tajana” mogu se dobiti u Turist birou, koji radi svaki radni dan do 15.30 sati. Biro vikendom ne radi te posjetioci ostaju uskraćeni za informacije.

– U birou nudimo iznajmljivanje opreme za brdski biciklizam, opreme za speleologiju, opreme za planinarenje, usluge smještaja i ostalo – zaključila je Mujkić.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close