-TopSLIDEBiHPolitika

Špijuni u našim redovima

ŠPIJUNI U NAŠIM REDOVIMA Dvojna državljanstva u institucijama BiH (ni)su problem

Podigla se prašina zbog istupa novinara Avde Avdića koji je izjavio da dvije trećine uposlenih u institucijama BiH među kojima su policijske i sigurnosne agencije radi u interesu susjednih država. Protiv njega su iz Granične policije BiH podnijeli krivičnu prijavu: „zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”. 

Avdić se u svojim istupima prije svega referirao na ilegalno vraćanje migranata iz Hrvatske u BIH smatrajući da direktor Granične policije  Zoran Galić i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić ne štite interese BiH. Otišao je Avdić i korak dalje citirajući Krivični zakon Republike Hrvatske prema kojem bi kako kaže hrvatski državljani u institucijama BiH istragom o protjerivanju migranata prekršili zakon susjedne države.

To je opet aktueliziralo priču o tome trebaju li u institucijama vlasti BiH, a posebno u sigurnosnim agencijama biti osobe koje imaju državljanstvo susjedne države. Članovi Komisije za sigurnost BiH različito gledaju na problem dvojnog državljanstva zaposlenih u institucijama BiH.

“To je jedan od ključnih problema što mi u BiH ne možemo da postignemo nikakav dogovor, niti da zaštitimo interese države u kojoj živimo. Takve stvari su na štetu prije svega Bošnjaka, ali želim vjerovati kako i sve veći broj građana srpske i hrvatske nacionalnosti koji žive u BiH shvataju da to nije u interesu njih i njihove djece. Trebalo bi pokrenuti proceduru za izmjene seta zakona, a za to objektivno trenutno nema snage ni interesa”, smatra Šemsudin Mehmedović (SDA).

Dušanka Majkić iz SNSD u dvojnom državljanstvu uopšte ne vidi problem.

“To su paušalne ocjene. Bila sam na sastanku o migrantima i mislim da Granična policija dobro radi svoj posao”, istakla je Majkić.

Za Majkićevu je otvorena granica sa Srbijom preko koje nesmetano ulaze hiljade migranata dobar posao. Za koga, odgovor se sam nameće. Iako ne vidi da dvojna državljanstva moraju biti ključni problem Zlatko Miletić (Nezavisni delegat u Domu naroda BiH) kao stručnjak za sigurnost vidi problem u nezatvaranju istočne granice BiH.

“Ja imam dvojno državljanstvo, ali ovdje se prije svega mora promijeniti odnos pojedinaca u smislu njihove odgovornosti za posao koji rade. Od kada je Granična policija osnovana imali smo probleme. Prvo nam je porozna granica služila za bijeg ratnih zločinaca, zatim za šverc visokotarifnom robom, pa sitnom i krupnom stokom, a sada i za ilegalni ulazak migranata”, rekao je Miletić.

Slično razmišlja i Dragan Mektić (SDS). Za sebe kaže da ima samo državljanstvo BiH i da se o angažmanu onih sa dvojnim državljanstvima da razgovarati. BiH ima zakonski okvir koji to omogućava, a postoje u svijetu i zemlje gdje to nije praksa.

“Meni su veći problem kriminalci i politički lideri koji nacionalističku politiku koriste da prikriju ono što rade ili se održe na vlasti. Mi koji živimo u BiH konačno moramo shvatiti da je zaštita njenih interesa ulaganje u budućnost naše djece”, smatra Mektić.

Granični sporovi sa Hrvatskom i Srbijom, korištenje hidropotencijala iz Drine i Buškog jezera u korist susjeda, pa i migrantska kriza zdravom razumu ukazuju da problem postoji. Ako ne rade protiv BiH oni koji bi trebali rješavati ova pitanja do sada ništa nisu učinili ni za BiH. Krivična prijava protiv Avdića mogla bi se posmatrati i kao novi udruženi poduhvat „hrvatskih državljana“ u BiH, ali po zakonima BiH. U situaciji kada jedan član Predsjedništva BiH javno zagovara raspad države od koje ima sve privilegije, i dok predsjednik jedne stranke svako malo trči preko granice da bi premijera Hrvatske molio da se miješa u unutarnje stvari BiH priča o tome da oni s dvojnim državljanstima ne bi trebali obavljati poslove od interesa za BiH itekako pije vode.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close