Spektakularan početak 22. zimskih olimpijskih igara u Rusiji: Otvorene najskuplje igre u historiji

Najveća ovogodišnja manifestacija zimskih sportova je počela. Proslavljena ruska teniserka Maria Šarapova unijela je olimpijski plamen na stadion Fišt u Sočiju, a na kraju su ga zapalile legende ruskog sporta Vladislav Tretjak i Irina Rogina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je otvorenim 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju, nakon čega je uslijedio je spektakl u vidu vatrometa i muzičko-scenskih perfomansa.

Upečatljiv početak otvaranja obilježio je propust. Naime, umjetne pahulje koje su počele padati i koje su se na kraju trebale spojiti u pet olimpijskih krugova, načinile su  samo četiri kruga jer je jedan ostao tek – pahulja. Ubrzo je započeo defile svih  učesnika Olimpijade. Nakon što su prodefilovale prve delegacije pojavila se i naša selekcija čiju je zastavu u svečanom defileu nosila alpska skijašica Žana Novaković. Prolaskom reprezentacije Rusije završen je  mimohod učesnika.
Ruska federacija investirala je u organizaciju 22. ZOI-ja, koje će biti održane od 7. do 23. februara, više od 50 milijardi dolara i po tome su najskuplje u historiji. Izdvojeno je četiri puta više novca od prvobitnog plana i na taj način ovogodišnja prijestolnica Zimske olimpijade Soči nadmašio je rekord Ljetnih olimpijskih igara 2008. u Pekingu za čije je održavanje utrošeno 44 milijarde dolara. Za usporedbu, za prethodne ZOI prije četiri godine u kanadskom Vancouveru uloženo je osam milijardi dolara.

Za takmičenja na prvoj Zimskoj olimpijadi u Rusije izgrađeno je 11 borilišta podijeljenih u dvije grupe – Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnoj Poljani.

Organizator se pobrinuo da sigurnost svih učesnika bude na najvišem nivou, a za to se brine više od 40.000 policajaca i vojnika. Mnoge delegacije imaju i vlastito osiguranje, a posebno se to odnosi na Amerikance. Na igrama će sudjelovati preko 2.800 sportista iz 85 zemalja u 15 sportova. SAD ima najviše predstavnika 230, pet više od domaćina Rusije.

Našu zemlju predstavljaće pet takmičara. Igor Laikert nastupiće u spustu 9. februara, superkombinaciji 14. februara, superveleslalomu 16. februara, veleslalomu 19. februara i slalomu 22. februara. U alpskom skijanju sudjelovaće još Marko Rudić u trci veleslaloma 19. februara i slalomu 22. februara, dok će Žana Novaković izaći na borilišta u veleslalomu 18. februara i slalomu 21. februara. Tanja Karišik sudjelovaće u biatlonu 7,5 km sprint, 9. februara i trci na 15 km, 14. februara.
Mladen Plakalović nastupiće u skijaškom trčanju sprint slobodnim stilom 11. februara i 50 km grupni start slobodnim stilom 23. februara. U ekspediciji bh. olimpijskog tima su treneri Alem Holjan, Branislav Lalović, Ajdin Pašović, Dragan Jeftović i Tomislav Lopatić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close