Spas je u otpisu zateznih kamata i reprogramiranju glavnice na 15 godina

Nije sve baš tako crno, jer još ima onih koji su spremni upotrijebiti malo zakonski utemeljene mašte da bi našem sportu ponudili bolju budućnost.

Jedan od takvih je političar iz, simbolično, Stranke za bolju budućnost BiH. Mirza Ustamujić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jučer je u Sarajevu predstavnicima klubova i saveza prezentirao inicijativu za konsolidaciju sportskih kolektiva u FBiH, odnosno, recept za izlaz iz finansijske dubioze i rješavanje problema s nagomilanim dugova prema državi koji prijete da ih potpuno ugase.

 

Više kamata

 

Do sada, bilo je mnogo priča o ovoj temi, ali Ustamujić je jučer ponudio zakonski utemeljen plan koji bi se brzo mogao naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH. Ukoliko sve bude išlo po planu, sportski kolektivi dobit će priliku da izađu iz agonije, dok će i država doći na svoje.

Procjenjuje se da klubovi i savezi iz Federacije BiH Poreznoj upravi duguju oko 30 miliona KM, s tim što 12 miliona otpada na glavnicu, a 18 miliona na kamate. Ustamujićeva inicijativa je da se zatezne kamate otpišu, a glavnica otplaćuje u period od 180 mjeseci, odnosno 15 godina. Također, ranije uplate evidentirane kao uplate po osnovu zateznih kamata evidentirale bi se po osnovu umanjenja glavnog duga.

– Prvi korak bio bi da se sportski kolektivi pozovu na Zakon o visini stope zatezne kamate, po kojem bi imali pravo na otpis kamata, a na osnovu zahtjeva koji moraju podnijeti Poreznoj upravi do kraja juna ove godine.

Podnosiocu zahtjeva koji je ispunio uvjete za otpis kamata te koji u cijelosti izmiri obaveze glavnog duga do kraja godine, otpisala bi se cjelokupna obračunata kamata. To nam ostavlja dovoljan rok od šest mjeseci vremena da kreiramo izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja u korist kolektiva i države – rekao je Ustamujić.

Najjednostavnije rješenje ogleda se u izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate. Tako bi se sportskim kolektivima otpisala zatezna kamata, dok bi se izvršilo reprogramiranje glavnine duga u razumnom periodu od 15 godina, počevši od 1. januara 2014.

– U ovom slučaju sportski kolektivi bi na kraju izmirili dug po osnovu glavnice, ali s mnogo prihvatljivijom mjesečnom ratom. Dakle, klubovi ne bi bili ugašeni, dok bismo imali redovan priliv milion KM ili više u budžet u narednih 15 godina – pojasnio je Ustamujić.

Dug vladi

Također, može se kreirati i posebno zakonsko rješenje u kojem bi Vlada FBiH pronašla način da do kraja godine uplati sva sredstva u ime sportskih kolektiva na račun PU FBiH, a da ta sredstva poslije vraćaju klubovi ili savezi, također u narednih 15 godina.

Premijer Nikšić: Ako krenemo u naplatu, niko neće preživjeti

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je također bio na sastanku, podržao je ideju i rekao da je Vlada FBiH spremna dati svoj doprinos njenoj implementaciji.

– U ime Vlade FBiH mogu reći da smo zainteresovani za ovu inicijativu. Mnogo smo puta o ovome razgovarali i tražili način da riješimo problem, ali uvijek se svodilo na isto – stalne probleme s licencama, rastuće dugove… Mislim da bi se kroz ovu inicijativu mogla pronaći zadovoljavajuća zakonska rješenja. Drugi način je da uđemo u sportske kolektive da naplatimo dugove, a u tom slučaju, ne bi niko preživio – rekao je federalni premijer.

Begić: NSBiH opstao, ali ne i klubovi

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je donedavno bio u ogromnim problemima kada su u pitanju dugovi prema državi. Aktuelni predsjednik Elvedin Begić jedan je od najzaslužnijih što je Savez pronašao izlaz iz agonije i počeo poslovati pozitivno i upravo zbog toga spreman je podržati inicijativu kako bi i klubovi i ostali kolektivi krenuli pravim putem.

– NSBiH je bio jedna od prvih žrtava, ali sada više nemamo dugova. Međutim, imaju ih klubovi. Spremni smo se uključiti u projekt jer, kako vidim, on je realan i izvodiv – rekao je Begić.

Mahmutović: Treba ugasiti sport

Na jučerašnjem sastanku svi su podržali Ustamujićevu inicijativu. Podržao ju je i generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, ali, za razliku od ostalih, on je ustvrdio da ipak ne vidi kraj agoniji našeg sporta. Neki su to nazvali sarkazmom, ali Mahmutović je konstatirao da naš sport treba – ugasiti!

– Čestitam na inicijativi, ali sve ovo je patnja i zamazivanje očiju. Klubovi će se i dalje mučiti, jer znam da među njima ima mnogo onih koji ne mogu plaćati ni mnogo manje nego što bi trebali – rekao je Mahmutović, koji je izložio i jednu svoju ideju:

– Možda bi nešto promijenilo da se u zakon ugradi odvajanje za sportske kolektive. Ako bi, recimo, Kanton Sarajevo davao dva ili tri posto od ukupnog iznosa svog budžeta za sport, to bi kolektivima bila ogromna pomoć i sistemsko rješenje.

Računica

– Ukupni poreski dug xy sportskog kolektiva iznosi 2,3 miliona, s tim što je glavnica 1,1 miliona, a kamata 1,2 miliona

– Uz usvojene prijedloge izmjena i dopuna zakona klubu se otpisuje cjelokupna kamata od 1,2 miliona KM, a glavnicu od 1,1 milion KM klub otplaćuje 15 godina ili 6.111 KM mjesečno.

– Uzimajući u obzir isti iznos duga, trenutno isti klub prema reprogramu na 36 mjeseci i uz obračunatu kamatu treba plaćati 63.888 KM mjesečno.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close