NogometSport

Španci otkrili novi format Lige prvaka

NOGOMET 

Samo će jedna stvar biti zadržana

Španci otkrili novi format Lige prvaka: Ovo će u potpunosti promijeniti elitno takmičenje

Predstavlja očiti ustupak najbogatijim klubovima

Index.hr

UEFA će u avgustu objaviti velike promjene u formatu i načinu igranja Lige prvaka, a španske radiostanice COPE i Radio Marca preduhitrile su je. Potpuno nova Liga prvaka kreće u ljeto 2024. Predstavlja očiti ustupak najbogatijim klubovima i jedino što će zadržati iz aktuelnog formata je broj ekipa, 32. 

Ali one neće biti raspoređene kao do sada – po četiri ekipe u osam grupa – nego osam klubova u četiri grupe.

Tih osam klubova u grupi igrat će dvokružno, dakle 14 kola. Grupu će proći prve četiri ekipe i njih ukupno osam igrat će prvu nokaut-rundu, osminu finala nove Lige prvaka.

Šesti i sedmi iz svake skupine igrat će plej-aut kako bi izbjegli ispadanje u prvi krug eliminacijske faze Evropske lige, dok će se tamo spuštati osma, posljednja ekipa svake grupe.Tako će svake sezone osam klubova (po dva iz svake grupe) ispadati iz Lige prvaka u Evropsku ligu. 

Ovaj format osmislila je ECA (Udruženje evropskih klubova) i bit će predstavljen na sastanku u avgustu. Španski novinari, koji su otkrili historijsku promjenu Lige prvaka, dodaju i da je čak sedam od devet njihovih klubova članova ECA-e glasalo protiv (Atletiko Madrid, Sevilja, Valensija, Atletik, Viljareal, Real Sosijedad i Malaga), dok su za samo Barcelona i Real.  

Dodaju i da je vodstvo La Lige protiv novog formata LP-a, kao i vrh engleske Premijer lige, drugog najjačeg nacionalnog prvenstva u Evropi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close