Sorensen: Bez mehanizma koordinacije nema IPA 2

Uslovi za aktiviranje sredstava za BiH iz IPA 2 i dalje su uspostavljanje mehanizma koordinacije i donošenje strategija za razvoj poljoprivrede, energije, transporta i zaštite okoline, potvrdio je danas u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

“Bez ovoga nema IPA 2, ali EU neće ostaviti građane BiH same”, rekao je Sorensen.

Na javnoj debati “Korištenje IPA fondova u BiH: iskustva i mogućnosti”, Sorensen je rekao da će određena pomoć EU za BiH nakon poplava teći putem skraćenih procedura.

Prema njegovim riječima, EU i partneri završavaju proces utvrđivanja šteta od poplava u BiH, nakon čega bi trebalo da budu pokrenute hitne ekonomske i socijalne reforme.

U širem obraćanju učesnicima ovog skupa Sorensen je podsjetio parlamentarce na obavezu usklađivanja zakonodavstva BiH sa legislativom EU.

On smatra da je trenutni problem u BiH slaba koordinacija distribucije pomoći, ali i proces preuzimanja vlasništva nad projektima.

“Naravno u BiH ima i dobrih stvari i impresivnih projekata u kojima je učestvovala i EU”, rekao je Sorensen.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije u parlamentu BiH Halid Genjac rekao je da institucije u BiH treba da se konačno okrenu rješavanju političkih problema, a posebno uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije između BiH i EU.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju Branislav Borenović istakao je da je za zapadni Balkan predviđeno više od 14 milijardi evra iz IPA 2, od čega dio treba da pripadne BiH.

Predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za evropske integracije Safet Softić smatra da vlasti u BiH treba podrobnije da razmotre posljedice građanskih protesta i poplava u BiH.

Organizatori debate su Parlamentarni forum za evropske integracije BiH i entitetske komisije – odbori za evropske integracije, u saradnji sa Vestminster fondacijom za demokratiju.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close