PolitikaRegion

Sonja Biserko: Niko ne ugrožava RS, osim same RS, odnosno tamošnjih vlasti uz pomoć Beograda

Niko ne ugrožava RS, osim same RS, odnosno tamošnjih vlasti uz pomoć Beograda – ističe Sonja Biserko …

Očito da su svi su sada na dobitku, i Vučić sastankom sa Ivanićem balansira u odnosu na Dodika i međunarodnu zajednicu. Dakle sam Dodik ispada u pravu kada upozorava na navodnu opasnost za opstanak RS. Ivanić kao opozicija Dodiku dobija podršku Vučića… Samo su građani na gubitku, zaključuje Aleksandar Popov.

Tako da se treba ići redom sa time što je Aleksandar Vučić na jučerašnjem sastanku govorio o potrebi “očuvanja Republike Srpske” sa Mladenom Ivanićem, članom Predsedništva BiH, umjesto sa uobičajnim sagovornikom na tu temu- Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, poslao je nekoliko poruka. Prva se odnosi na činjenicu da Vučić u neku ruku pravi balans- odnosno uspostavlja dobre odnose sa opozicijom Miloradu Dodiku, koju on naziva najvećim izdajnicima RS, nakon što je indirektno podržao predsjednika RS prilikom demonstracija opozicije protiv Dodikove vlasti, pijre mjesec dana u RS, kada je najavljivao krvoproliće i time osujetio te proteste unijevši nemir kod tamošnjih građana.

Sonja Biserko 3Posve druga je izlazak u susret zahtjevima međunarodne zajednice o otkazivanju podrške politici Dodika, odnosno njegovim pokušajima urušavanja krhke stabilnosti i integriteta BiH. Takođe, hitan sastanak i potreba da se istakne nekakva zabrinutost i potreba da se zaštiti RS u ovom trenutku, bez jakog konkretnog povoda i razloga, služi u cilju zamagljivanja i sklanjanja fokusa sa unutrašnjih socijalno- ekonomskih problema ili pak tema koje su u žiži a žuljaju vlast. Sagovornici Danasa na ovu temu slažu se da su u takvoj postavci na najvećem gubitku upravo građani BiH odnosno RS.

– Nije bilo nikakvog jakog povoda da se juče razgovara o tome na tako visokom nivou da je RS ugrožena. To je vještačko podizanje tenzija, jer jedna izjava Bakira Izetbegovića o tome da su Hrvati i Bošnjaci sistemski odstranjeni iz Banjaluke ne može da bude povod za tako nešto. Takođe, ta izjava je sasvim legitimna- napominje Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Sonja Biserko 4Prema riječima sagovornice medija iz regiona, RS nije ugrožena.

– Niko ne ugrožava RS, osim same RS, odnosno tamošnjih vlasti uz pomoć Beograda – ističe Sonja Biserko.

Prema njenim riječima, socijalno- ekonomska situacija u RS je jako loša, pa se sada dižu tenzije o navodnoj ugroženosti.

– Aleksandar Vučić je najavom krvoprolića, tokom mitinga opozicije u Republici Srpskoj, prije mjesec dana, ne samo pružio podršku Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, jer je unio nemir u tamošnje građane i time donekle osujetio te demonstracije, već je i na domaćem terenu ostvario sopstveni profit tako što je sklonio fokus priče sa rušenja objekata u Savamali na navodno rušenje RS, ističe i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Sonja Biserko 5On napominje da je Bakir Izetbegović, “vjerovatno nehotice”, izjavom o tome da su iz Banjaluke proterani Bošnjaci i Hrvati doprinio podizanju tenzija u RS i time dao vijetar u leđa i Dodiku i Ivaniću i svima koji politički žive od tih tenzija.

– Svi su sada na dobitku, i Vučić sastankom sa Ivanićem balansira u odnosu na Dodika i međunarodnu zajednicu, Dodik ispada u pravu kada upozorava na navodnu opasnost za opstanak RS, Ivanić kao opozicija Dodiku dobija podršku Vučića… Samo su građani na gubitku- zaključuje Popov za medije.

Predsjednik Vlade Srbije razgovarao je juče u Beogradu sa članom Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Mladenom Ivanićem, koji je premijera upoznao sa novonastalim pogoršanjem političkih prilika i međunacionalnih odnosa u BiH.

Sonja Biserko 6U razgovoru o situaciji u BiH Ivanić je Vučiću prenio da se Srbi u BiH, poslije mnogo godina, ponovo osjećaju usamljeni i da strahuje od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH.

Premijer Vučić zahvalio je Ivaniću na informacijama, kao i na odgovornom postupanju u zaštiti vitalnih interesa, kako Bosne i Hercegovine, tako i interesa srpskog naroda u njoj.

Vučić se potom sastao i sa Miloradom Dodikom, koji mu je ukazao na organizovanu kampanju koja se u BiH, ali i u nekim drugim državama, vodi protiv Republike Srpske i srpskog naroda koji u njoj živi. Republika Srpska svog saveznika vidi prije svega u Srbiji, i očekuje da Vlada Srbije i njeni organi, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, pruže punu podršku i pomognu zaštiti Republike Srpske od svih vidova ugrožavanja, rekao je Dodik. Vučić je istakao da će Srbija uvijek insistirati na opstanku i boljoj budućnosti srpskog naroda u Republici Srpskoj, kao i na dobrim i prijateljskim odnosima sa BiH u cjelini, navodi se u saopštenju.

Sonja Biserko 1

http://ibalkan.net

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close