Šokantno štetni ugovori “Aluminija” Mostar

Nakon jučerašnjeg pisma koje je premijer federacije Nermin Nikšić uputio prepredsjedniku Udruge malih dioničara Aluminija Mostar Samiru Aniću, donosimo ekskluzivne detalje štetnih ugovora koje je Aluminij Mostar koštao više miliona maraka.

Nikšić je pojasnio da cijena električne energije nije jedini problem mostarskog Aluminija. To se, kaže, najbolje vidi iz fakturisanih cijena struje Elektroprivrede HZHB-a prema Aluminiju u 2011. i 2013. godini.

Naime, Aluminij Mostar je u 2011. godini iskazao dobit od 1,1 milion maraka, a iznos godišnje fakture za električnu energiju iznosio je 122,5 miliona maraka. U 2013. godini faktura za električnu energiju bila je niža i iznosila je 119, 6 miliona maraka, ali je ‘Aluminij’ d.d . Mostar iskazao gubitak od 85,4 miliona maraka.

S obzirom na to da dug za električnu energiju prema Elektroprivredi HZHB u 2013. godini iznosi oko 100 miliona maraka, jasno je da Aluminij gotovo nije ni plaćao struju u 2013. godini, pa je opet napravio gubitak veći od 80 miliona maraka.

“Apsolutno ste u pravu. Cijena električne energije jeste jedan od ključnih imputa kada je u pitanju formiranje cijene Alumijija i proizvodnje ove kompanije, ali isto tako je očito da smo u posljednje vrijeme izloženi strašnim pritiscima onih koji su Aluminij od 1992. do 2013. godine krčmili, razvaljivali i rastaljivali na razne načine, zloupotrebljavali svoj položaj i funkciju. Oni preko noći traže od Vlade, koja je praktičnou novembru prošle godine ušla u Aluminij sa svojih 44 posto dionica, da riješi pitanje dugova koje su u tom periodu oni napravili”, rekao je  federalni premijer Nemin Nikšić.

Poznato je i da, kaže Nikšić, Aluminij Mostar plaća struju privatnoj firmi Feal koja se nalazi u krugu ovog preduzeća, na osnovu čega ova kompanija ostavaruje višemilionsku dobit, dok Aluminij iskazuje gubitak.

“Niz je ugovora. Ostao sam frapiran činjenicom da je rezan pogon glinice. Bila je ponuda da se plati 360 KM po toni željeza, a 5.000 KM po toni bakra, a 1.600 KM po toni aluminija. A materijan je prodat 260 KM po toni materijala. Ako to nisu štetni ugovori, ako za to u ovoj državi niko neće odgovarati, o čemu mi pričamo!”, kategoričan je Nikšić.

Nikšić otkriva još spornih ugovora, koji su Aluminij koštali više miliona maraka.

“Posljednjih nekoliko mjeseci, za vrijeme privremene uprave, bila je ponuda od slovenačkog isporučioca električne energije na cijenu od 38 evra, a zaključen je ugovor na 43 evra. Kada je finansijska policija pitala o čemu se radi, preko noći je ta ponuda smanjena na 37 evra”, dodaje Nikšić.

Nikšić poziva da umjesto isprazne retorike, jeftinog politikanstva i vršenja pritiska na Vladu FBiH da donosi nezakonite odluke, dioničari ove firme, kao i rukovodstvo predvođeno direktorom Kordićem, predstave plan za izlazak iz krize.

“Imam potpuno pravo da pitam – misle li vlasnici 44 posto, osim Vlade, da i na njih otpada dio tog duga od 220 miliona, ili ovi koji su vlasnici 12 posto poput Vlade Hrvatske da li na njih otpada dio? Podsjećam Vas da su do juče raspolagali sa 100 posto dionica i doveli Aluminij na grane na kojima se sad nalazi”, rekao je federalni premijer.

Svaki plan koji im bude prezentovan, Vlada će ozbiljno razmotriti i u slučaju njegovog prihvatanja aktivno se uključiti u realizaciju” – kaže se u otvorenom pismu federalnog premijera Nermina Nikšića.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close