Šokantno: Razmnožavali se samo bogati! Otkriven razlog zbog kojeg je čovječanstvo danas ovakvo

U relativno nedavnoj prošlosti čovječanstva, muški spol se prebacio s ‘preživljavanja najjačih’ na ‘preživljavanje najbogatijih,’ otkriće je novog genetskog istraživanja globalne evolucionarne povijesti ljudi

Prije 4 do 8 tisuća godina, značajno se smanjio broj muškaraca koji su se razmnožavali, dok je broj žena ostao konstantan, a znanstvenici vjeruju kako se radi o posljedicama zgrtanja materijalnog bogatstva i moći.

– Umjesto ‘preživljavanja najjačih’ u biološkom smislu, skupljanje bogatstva i utjecaja povećalo je uspjeh malog broja muškaraca i njihovih sinova, rekla je Melissa Wilson Sayres, voditeljica istraživanja sa Sveučilišta u Arizoni.

Rezultati istraživanja temelje se na uzorcima DNK uzetima od 456 muškaraca iz sedam regija svih pet kontinenata. Znanstvenici su posebnu pozornost obratili na Y kromosom, koji se prenosi isključivo muškom linijom naslijeđivanja, te na mitohondrijsku DNK, koja se nasljeđuje isključivo po ženskoj strani.

Podaci su otkrili dva ‘uska grla’ u ljudskoj evoluciji, kada je jako mali broj jedinki imao potomstvo. Jedno usko grlo poznato je već od ranije – prije 50.000 godina u Africi cijela ljudska populacija spala je na samo par tisuća muškaraca i žena, te su oni postali pretci svih današnjih ljudi na Zemlji.

No, drugo usko grlo potpuno je iznenadilo znanstvenike, pogotovo s obzirom da je pogodilo samo muški rod. Do njega je došlo u periodu kada je cijelo čovječanstvo bilo u stadiju globalnog rasta, potaknutog procvjetom poljoprivrede.

Istraživanje, provedeno u suradnji Sveučilišta u Arizoni, Cambridgea, Sveučilišta u Tartu i estonskog Biocentra, značajno je zbog svojih implikacija po globalno zdravlje, jer će omogućiti bolje razumijevanje bolesti kroz prizmu genetskih varijacija u globalnoj populaciji.

No, iznenađujuće otkriće dosad nepoznatog uskog grla u evoluciji donosi i nove spoznaje od važnosti evolucionarnim psiholozima, jer ukazuje da su u jednom, nedavnom trenutku ljudske prošlosti najvažnija adaptacije za razmnožavanje bile bogatstvo i moć, čiji se utjecaj vrlo vjerojatno može osjetiti i danas.

 

(jutarnji.hr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close