-TopSLIDENogometSport

Smajić o odlasku u Sloveniju, šta sve očekuje od fudbala

Proteklih dana razgovarali smo sa Smajić Tarikom. Tarik je prethodno igrao za kadete FK Radnika, u kome trenira od svoje devete godine. Nedavno se odlučio okušati van BiH u slovenskom ND Bilje.

 U nastavku pročitajte kako se Tarik snalazi u novoj okolini i koji su njegovi budući planovi.

Foto: Tarik Smajić

Odlučio si karijeru okušati u Sloveniji, kako je došlo do te odluke?

Pa osjetio sam potrebu da probam nešto novo. Želim se okušati u novoj sredini i probati živjeti u drugoj zemlji, kako bi se osamostalo, navikao živjeti odvojeno od roditelja prijatelja i svih iz moje okoline. Sada dolazim u novo društvo, koje mi je skroz nepoznato, ne poznajem toliko dobro ni jezik i niti ljude.

Koliko je bilo teško odlučiti se na odlazak? Da li je bilo teško napustiti roditelje, prijatelje prvobitnu ekipu?

– Bilo je teško donjeti tu odluku, ali kako sam prethodno naveo volim izazove i smatram da mogu da podnesem odvajanje od dragih osoba. Treba biti spreman na odricanje ukoliko želimo slijediti snove.

Očigledno da imaš veliku želju za sticanjem novih iskustava. Šta ti je motivacija za takav potez?

– Motivacija mi je fudbal, jer očekujem mnogo od njega. Svakako najveću motivaciju mi daju roditelji i prijatelji, posebno bih izdvojio sestru koja se mnogo požrtvovala ta mene.

Foto: Tarik Smajić

 Koju su tačno tvoji planovi što se tiče fudbala? Polažeš li sve nade u njega ili se zapravo razvijaš i u drugoj profesiji? Da li te još što privlači sem fudbala?

Moji planovi su da se okušam u novom klubu, samim time da se nametnem momčadi i da se dokažem kao igrač. Cilj bi mi bio zaigrati za slovenski Olimpik, stoga najviše nade polažem u fudbal.

S tim u vezi s tim koliko često treniraš? Koliko se žrtvuješ za uspjeh u fudbalu?

– Za sada treniram 4 puta u sedmici, vikendom imam utakmice, a također treniram individualno  najačanju fizičke spreme i kondicije. Tako da se žrtvujem dosta za fudbal, nadam se da će se žrtva isplatiti.

Foto: Tarik Smajić

Imaš li nekog vršnjaka koga uzimaš za uzora? Koji je na sličan način uspio?

– Za uzora uzimam najdražeg igrača, Dele Alli.

 Vjerujem da kod nekoga boraviš u Sloveniji, kako si se snašao za smještaj?

– Imam amidžu u Sloviniji, pa mi je to olakšavajuća situacija. Samnom je i sestra koja mi mnogo pomaže sa mnom je od samog početka, došla je i u Sloveniju sa mnom da bi mi bilo lakše.

Koliko planiraš ostati u Sloveniji, da li si tamo upisao školu? Zapravo planiraš li se opće vraćati u BiH? Kako je sestra prihvatila nove izazove u Sloveniji?

Planiram ostati za stalno u Sloveniji, upisao sam i školu ovjde. Sestra je također upisala fakultet. Ne planiramo se vraćati u BiH.

Bojiš li se početka nastave, možda nekog nerazumijevanja gradiva i slično, zbog nepoznavanja jezika?

– Pa nadam se da ću se priviknuti jer prvo polugodište idemo online, dok ćemo drugo polugodište krenuti u škole.

Foto: Tarik Smajić

Kakva je situacija u Sloveniji da li su te dobro prihvatili u klubu, kako se sporazumjevaš za sada sa kolegama?

Jako dobro su me prihvatili. Sa trenerom se dobro razumijem kao i sa pojedinim igračima  normalno pričam jer ima također iz naše države par igrača kao i iz susjednih država.

Trenirao si u BiH, sada si u Sloveniji u približno jednako plasiranim klubovima. Kolika je zapravo razlika u podršci sportu u ove dvije zemlje? Da li je (i koliko) lakše uspjeti u Sloveniji?

Pa velika je razlika u samom pristupu, uslovi su neuporedivi u Sloveniji u odnosu na BiH. Mnogo su posvećeni fudbalu, samim time lakše je uspjeti i treninzi su znatno bolji u Sloveniji, tako da definitivno je lakše istaći se i uspjeti.

Mnogo mladih mašta o uspjehu u fudbalu, također velika većina njih smatra da uspjeh nije moguć u BiH, ali rijetko ko se usudi napustiti dom i krenuti ka ostvarenju snova. Što bi poručio mladima koji planiraju radi snova napustiti BiH ali se na neki način boje?

– Poručio bih ima da nema razloga za strah, tačno je da će biti neobično na početku pogotovo ako idete potpuno sami. Ali ipak vrijedi se okušati u novoj sredini jer veća je vjerovatnoca uspjeti u nekoj bolje razvijenoj zemlji od naše.

Magazin Plus

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close