BiHPrivreda

Smailbegović: Uz nove poreze istovremeno i rasterećenje privrede!

Odgoda početka primjene Pravilnika o porezu na dohodak do 3. oktobra zatražena je kako bi se poslodavci mogli pripremiti za novo oporezivanje, ali i kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vladu da rastereti privredu donošenjem izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na doprinose.
Ovo je u trećem Dnevniku Federalne televizije izjavio Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

– Reformska agenda koju je Vlada usvojila predviđa oporezivanje svih naknada koje nemaju karakter plate ali i istovremeno smanjenje doprinosa na plate i korekciju poreza na dohodak i to bi po našem mišljenju trebalo da ide istovremeno kako bi na kraju imali neutralni efekat na poslodavce i na radnike, podsjetio je Smailbegović.

Na pitanje šta se može uraditi u periodu od dva mjeseca odgode, Smailbegović je kazao da će se pokušati napraviti pritisak kako bi se ubrzalo donošenje zakona.
– Koliko ćemo u tome uspjeti, to je pred nama. Mi smo ponudili da, ako treba, učestvujemo u izradi zakona, da se eksperti iz naših firmi uključe. Iz razgovora sa članovima Vlade znamo u kojem smjeru bi to trebalo da ide. Doprinosi bi trebali da se smanje sa sadašnjih 69 posto na 51-52 posto. Mi pravimo određene simulacije kako će se to odraziti na plate, manje i veće, i gdje je ta granica, istakao je Smailbegović.

Dodao je da određeni uslovi u narednom periodu moraju biti ispunjeni.

– Fondovi i porezi moraju ostati na sadašnjem nivou jer su na granici, radnicima ne trebalo smanjivati njihova prava, odnosno plaće. Takođe, poslodavci ne bi trebali da imaju veće doprinose jer u konačnici već se dugo priča, i ova vlada dosta to propagira, da treba rasteretiti privredu, kazao je, između ostalog, Smailbegović te dodao da u pregovorima sa Vladom ima pozitivna iskustva i da i sa njom, ali i sa sindikatima vodi korektan dijalog.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close